fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:03

“Булгаргаз” поиска, а КЕВР прие поредното увеличение на цената на газа от днес

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Поредното увеличение на цената на природния газ е факт. Този път поскъпването е с над 36%. Искането на „Булгаргаз“ за повишение на цената беше одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране, която утвърди цената на синьото гориво за месец октомври да стане 94,54 лв./MWh – без такси и акциз.

В решението на регулатора е записано, че увеличената цена на природния газ за месец октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво са нараснали с над 50%. По данни на „Булгаргаз“ цената, която дружеството предлага за българския пазар, е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, като от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко, в сравнение с потребителите в Европа.

По-рано днес и преди КЕВР да обяви решението си, директорът на дружеството Николай Павлов заяви, че са много факторите, които се отразяват на цената на синьото гориво и посочи, че една от причините са изпразнените газохранилища през миналия есенно-зимен сезон. Той обясни, че това се дължи и на недостатъчните доставки към Европа. Павлов поясни, че другата причина за увеличението на цените на газа е, че от началото на годината увеличението на петрола е около 60%, което също се отразява на цената на природния газ.

От думите му стана ясно още, че в България до 10% от електроенергията се произвежда от газ, както и че страната ни е на 100% зависима от вноса. Той изрази притесненията си, че през зимата нагнетените количества няма да достигнат.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img