fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 06:35

Бучковски: Северна Македония няма да влезе в ЕС, ако трябва да признае, че Гоце Делчев е българин

Той призова двете държави да се върнат към договора за добросъседство, защото е добър

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Северна Македония няма да влезе в ЕС, ако трябва да признае, че Гоце Делчев е българин. Това каза Владо Бучковски, който наскоро беше уволнен от поста специален преговарящ с България.

“Ако това е условието, Македония никога няма да бъде член на Европейския съюз. Мисля, че това не е пътят, който да ни води към целта”, заяви Бучковски.

Той сподели, че и преди е идвал пред паметника на Гоце Делчев “заради почитта, която има към него и заради начина, по който ние, македонците, израснахме – с мита, легендата за великия апологет Гоце Делчев, който е в основата на самостоятелността на македонската държава”.

“От друга страна Гоце се бореше за свободата не само на Македония, но и на Одринско. Той е големият революционер, който според мен е тази фигура, която показва нашата обща история”, каза Бучковски в интервю пред NOVA.

Според него Гоце Делчев би се срамувал днес, ако ни види по какви теми спорим.

“Би се срамувал и аз мисля, че се обръща в гроба, заради своите идеали, заради своите идеи. Днес той би бил един от най-големите космополити. В този момент, в който двете правителства демонстрират воля с нова методология да не се говори само за историята, а да се говори повече за бъдещето, смятам че опозицията при нас, в нашия парламент, прави нещо, което не би трябвало да прави в този момент”, коментира бившият преговарящ.

Попитан как ще коментира, че самият Гоце Делчев е заявил, че е българин, Бучковски заяви, че това е извадено от един цитат.

“Говорейки къде е роден, роден е в Кукуш, днешен Килкис в Гърция. Загинал e в село Баница, което също е в днешна Гърция”, посочи той.

Бучковски коментира, че не е добре заради разногласия да спре работата на историческата комисия.

“Това не е добре. Проблемите с изпълнението на договора започнаха, когато нашата част от комисията поиска през 2019 г., заради изборите, които бяха предсрочни, бяха извънредни при нас, комисията да не работи. И тези 6, които после станаха 9 месеца, в които комисията не работеше, създадоха проблем. Така че аз мисля, че комисията трябва да продължи да работи”, заяви той.

По отношение на обвиненията от българските управляващи, че РСМ не спазва договора за добросъседство, Бучковски коментира, че една от точките, които българската страна и българското правителство посочват е пасивността на общата Комисия за историческите въпроси през тези 9 месеца.

“От гледна точка на сегашното състояние, македонската страна постоянно твърди, че България не спазва договора, защото вместо да ни помага по пътя към Европейския съюз, с блокадата отлага и прави стратегическа грешка”, смята бившият преговарящ.

Той уточни, че поводът да смятат, че България не изпълнява договора е наложеното вето. Според него и двете страни трябва да направят компромис.

“Договорите трябва да се спазват и единственото решение, което ни води към компромис, е спазването на договора. Декларациите и резолюциите в парламента, според мен, направиха голяма беля и затова трябва да се върнем към договора. Договорът е много добър”, убеден е Бучковски.

Попитан дали Северна Македония ще промени Конституцията си заради България, той заяви, че това ще се случи.

“Със сигурност Конституцията ще се промени. Но въпросът е кога. Ако някой казва сега, трябва да знае, че са нужни две трети в парламента. Опозицията в този момент е против, но си мисля, че и опозицията не би била против. Не би била против мнозинството от гражданите в Македония, ако другата страна направи една крачка към нас. На македонците много им пречи това, че България не признава македонския език. Ако говорим за правата, за тях ще се разберем по-лесно, отколкото за историята”, смята Владо Бучковски.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img