fbpx
More

  БСП: Съмненията за манипулации могат да се разсеят само с броене на контролните разписки от машините

  "Ако има основание изборите бъдат касирани, това ще хвърли държавата в нова криза", твърдят от левицата

  БСП подкрепя преброяването на контролните разписки като гаранция за честността на вота. Ние сме за машинното гласуване и години наред сме го отстоявали в парламента. С тази позиция излезе Изпълнителното бюро, по повод съмнения за готвена манипулация на вота с допълнителни 228 машини, чието наличие разкри в събота, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

  “Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни  с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес”, твърдят от левицата.

  Според тях това ще доведе до намаление на избирателната активност, което ще делигитимира избраните органи.

  От “Позитано” посочиха и конкретни мотиви за позицията им:

  •  Ключовете за изходния код на машините не са предадени в срока, записан в договора от частната фирма доставчик. Въпреки че са получени в ЦИК със закъснение, комисията не може да ги ползва, заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата. Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент  да зависят от частна фирма. 
  • Наша проверка в ЦИК показва с документи, че  има 228 машини извън поръчаните. Те се съхраняват заедно с тези, на които ще се гласува на 14 ноември. Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем за тяхното съхранение и ги охранява? 
  • Ако е вярно, че са за резервни части, стои въпросът защо е необходимо нови и цели машини да бъдат разглобявани за части.

  Според социалистите се натрупват твърде много въпроси, на които държат в спешен порядък да получат отговори.

  “Длъжни сме да гарантираме честността на изборите. Ако има и най-малко основание те да бъдат обжалвани и касирани, ще хвърлим държавата в нова криза в момент, в който от нас се изисква най-висока отговорност да се гарантира сигурност на българските граждани и стабилност на България”, се казва още в позицията БСП.