fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:59:14
неделя | 29.05.2022 | 01:59:14
16.8 C
София

БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина

Това предвижда внесеният днес в парламента проект на промени в Изборния кодекс

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина. Това предвижда внесеният днес в парламента проект на промени в Изборния кодекс, подписан от председателя на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски и депутатите Филип Попов и Румен Гечев.
Изцяло машинният вот в секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина беше въведен от 45-то Народно събрание, като промените в ИК бяха единственият приет изцяло законопроект от този парламент.

Избирател, който гласува с хартиена бюлетина, няма да може да гласува машинно, предвиждат  измененията, внесени днес от БСП. Предлага се резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат cyмиpани и така да бъдат вписани в cекционния протокол. Към него ще се прилага обаче и машинният протокол, както беше на последните два парламентарни избора.

При приемане и проверка на протоколите на СИК в ОИК може да присъстват кандидати, застъпници, наблюдатели, като им се осигурява пряка видимост при приемането и проверката на протоколите, вкл. чрез видеозаснемане или видеоизлъчване в реално време при спазване изискванията за защита на личните данни. 

Последователно в законопроекта се предвижда за всички видове избори, регламентирани в ИК (за Народно събрание, президент и вицепрезидент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници) в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор между две алтернативи за гласуване – с машини или с бюлетина.

Предвижда се също кабините за гласуване да бъдат заменени с параван за гласуване, чрез който да се запази категорично предвидената в Конституцията тайна на вота, но според европейските стандарти и практики. Предложението дава допълнителна сигурност на изборния процес, тъй като при дефектирала машина избирателите няма да чакат поправката й или решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, а изборният процес автоматично ще продължи само с хартиени бюлетини, се посочва в мотивите.

Според вносителите решението за въвеждане на изцяло машинно гласуване е довело до “безпрецедентно спадане на изборната активност” поради страх, неумение или неудобство на избирателите да гласуват с машини, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук