fbpx
29.8 C
София
16 август 2022 | вторник | 19:43

БСП подкрепя излизането на пожарната от системата на МВР

Предложението предвижда служителите да запазят всички свои социални придобивки, независимо, че излизат от рамките на вътрешното ведомство

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

БСП подкрепят предложението пожарната да излезе от структурата на МВР и предлагат да се създаде държавна агенция за защита на населението, в чиято структура да влязат пожарната и националната система за спешно повикване 112, която да бъде подчинена на премиера. Това стана ясно от изказване в кулоарите на парламента на депутата от левицата Бойко Клечков, който е и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

Повод за коментирането на това предложение е вчерашното изказване на вътрешния министър Бойко Рашков, който обясни, че се анализират възможностите за подобни промени.

“Ще инициираме експертна среща с нашите коалиционни партньори, тъй като в коалиционното споразумение тази тема не беше залегнала, а като партньори трябва да имаме единно мнение. Ще проведем срещи и със синдикатите. Ако постигнем съгласие, ще го внесем за обсъждане в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред”, каза Клечков.

Той обясни още, че всички служители преминаващи към тази агенция ще бъдат със запазена категория на труд, ранг, обезщетения и други социални придобивки.

Обучението на служителите, които ще придобият степен на висше образование преди да постъпят в структурата ще продължи да се извършва в академията на МВР.

“МВР е силово министерство, не на хуманни дейности, това е основният аргумент за нашето предложение”, мотивира идеята Клечков.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img