fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:35:36
петък | 20.05.2022 | 07:35:36
5.7 C
София

Брюксел: Всички страни от ЕС са се съгласили, че няма да плащат за вноса на руски газ в рубли

Очаква се срокът за следващите плащания да бъде 20 май

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Всички страни от ЕС са се съгласили, че няма да плащат на Русия пряко в рубли за газовия си внос, посочи високопоставен представител на Брюксел, цитиран от Ройтерс. Очаква се срокът за следващите плащания да бъде 20 май, допълни той. 

“Това което знаем е, и по тази формула има съгласие сред всички страни членки, че никой не се готви да плаща” в рубли, посочи представител на европейските институции на брифинг. Той допълни, че Европейската комисия не е правила преглед колко купувачи са открили сметки за плащане на газови доставки в “Газпромбанк”.    

Информацията ни е, че Полша и България са се придържали към оригиналната форма на плащанията за газови доставки към Русия, каза представителят на ЕС. 

Дори само фактът на откриване на банкова сметка в рубли в руската “Газпромбанк” може да е нарушение на санкциите на ЕС срещу Русия. Засега обаче Брюксел няма индикации дали някоя европейска газова компания е постъпила по този начин, заяви той. 

По думите му “на пръв поглед” откриването на банкова сметка в рубли от вносители на газ изглежда е нарушение на санкциите. Според него Европейската комисия засега не е получила формални сигнали, че европейски компании са открили сметки в рубли за плащане на газовите доставки в “Газпромбанк”, допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук