5.12.2022 | понеделник | 02:55

Брюксел след изказването на Радев: Крим е украински

Публикувано:

Сподели поста:

Петер Стано, говорител на върховния представител на Европейския съюз за външната политика, заяви, че полуостров Крим е украинска територия. Това се случва само ден, след изказване на българския държавен глава Румен Радев, в което той определи Крим като част от Руската федерация. Българският информационен сайт clubZ поиска коментар от Стано, който категорично разграничи позицията на общността от тази на президента Радев.

„Европейската позиция за Крим е много ясна още от 2014 г. Оттогава тя е прилагана и потвърждавана от ЕС безброй пъти. От гледна точка на ЕС и неговите 27 страни-членки, Крим е Украйна. Крим е украинска територия, която е незаконно окупирана в нарушение на международното право от Русия“, каза Петер Стано.

По-рано през деня украинското външно министерство привика българския посланик в Киев Костадин Коджабашев на среща, в която изявлението на Румен Радев е било определено като „некоректно и неприемливо“.

От украинското МВнР смятат, че подобни коментари от българския държавен глава не допринасят за развитието на добросъседските отношения между двете страни и са в противовес с официалната позиция, изразена от София по темата за суверенитета на Украйна.

Във вчерашния дебат с проф. Анастас Герджиков, Радев беше попитан от опонента си чия територия е полуостровът. „В момента е руски, какъв да е?“, отговори българският държавен глава.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...