5.12.2022 | понеделник | 04:34

Брюксел: Северна Македония да започне преговори за членство до края на годината

Публикувано:

Сподели поста:

Европейската комисия излезе с доклад относно напредъка на Северна Македония по въпроса за нейното приемане в ЕС. Комисията констатира, че „отлагането на преговорите влияе негативно върху РС Македония“ и призовава разногласията между Скопие и София да бъдат решени „приоритетно“.


„Комисията очаква с нетърпение и подчертава значението на продължаващото прилагане от всички страни на Споразумението от Преспа и на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. В съответствие със заключенията на Съвета, Комисията продължава необходимата подготвителна работа и очаква първата междуправителствена конференция да се проведе веднага, след като рамката за преговори бъде приета от Съвета преди края на тази година, както е поискано от Европейската комисия”, се посочва в проектодоклада за напредъка на РС Македония.

ЕК казва още, че РСМ изпълнява условията за започване на преговори за членство, а властите на югозападната ни съседка демонстрират отчетлива проевропейска ориентация.

„Страната поддържа стабилен и решителен импулс в напредването на европейските реформи и увеличи усилията си за постигане на осезаеми резултати“, се посочва в проектодоклада, на когото предстои да бъде официално представен.


На този етап София не е дала сигнали, че възнамерява да преразгледа позицията си относно зелена светлина на Скопие за започване на преговори. Миналата година България не одобри преговорната рамка на РСМ с Европейския съюз и това спря страната към начало на преговорния процес.


„Забавянето на официалното започване на преговорите за членство има отрицателни последици за доверието в ЕС“, предупреждава Европейската комисия.

Очаква се РСМ да бъде поздравена за това, че е привела 96% от своята външнополитическа рамка на поведение съобразно европейската, което е увеличение с 2% спрямо 2020г. Как обаче ще бъде намерена точка на баланс в намеренията на Брюксел, София и Скопие с оглед на проблемните теми между двете държави, все още не е ясно.

Само преди дни се появи и нова разделителна линия между България и Република Северна Македония след появила се информация, че гробове на български войници от Първата световна война са били изринати заради строеж на магистрала. Категорично потвърждение на информацията все още липсва, но външното и отбранително министерство в София постановиха проверки по случая, а от родното МВнР заявиха, че гледат „много сериозно“ на ситуацията.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
предимно облачно
3.5 ° C
4 °
2.8 °
95 %
4.1kmh
75 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
8 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...