fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:46:50
петък | 20.05.2022 | 01:46:50
11.3 C
София

Броят на водолюбивите птици в язовир „Тича“ се увеличава

Повече екземпляри са преброени и в язовирите „Шумен“, „Фисека“ и „Поляница“

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Броят на водолюбивите птици в язовир “Тича” е расте. Пернатите тази зима там са 1734, при 1007 през 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Шумен.

В 22 точки на водни обекти в областите Шумен и Търговище са наблюдавани птици от видовете: зеленоглави патици, зимно бърне, средиземноморска жълтонога чайка, бял ангъч, голям корморан, малък гмурец, сива чапла, голям гмурец, голяма бяла чапла, шилоопашата потапница, фиш, лиска, кафявоглава потапница и сива патица.

Повече екземпляри са преброени и в язовирите “Шумен”, “Фисека” и “Поляница”. Приблизително еднакъв остава броят на видовете в язовир “Съединение”. През тази година те са 651, при 665 през 2021 г. Намалели са обаче пернатите в язовирите “Лозево”, “Мараш” и “Ястребино”. Водоемът в с. Дибич е напълно пресъхнал, поради ремонтна дейност, разясняват от пресцентъра на екоинспекцията.

Припомняме, че среднозимното преброяване на водолюбивите птици се провежда от 1967 г. Събраните данни ще бъдат изпратени към Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие. Целта е установяване на числеността на зимуващите в България водолюбиви птици и определяне на най-важните водоеми и територии за тях.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук