fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 08:04:34
петък | 20.05.2022 | 08:04:34
5.7 C
София

Британската икономика не достигна очаквания растеж

Икономиката на Острова не е успяла да оправдае предварителните очаквания

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Растежът на британската икономика се е забавил повече от очакваното през февруари, достигайки 0,1 на сто спрямо 0,8 процента през януари, сочат данни на Националната статистическа служба, при очакване за 0,3 на сто.

През февруари британската икономика е била с 1,5 на сто над равнището от преди две години, преди появата на пандемията от КОВИД-19 в страната.

През 2020 г. британската икономика се сви с 9 процента – най-големият годишен спад от края на Първата световна война – но през 2021 г. се възстанови и понесе в умерена степен ударите на варианта Омикрон през декември.

Миналия месец Службата за бюджетна отговорност (OBR) понижи прогнозите си за растежа през 2022 г. до 3,8 на сто спрямо обявените през октомври 6 процента. Очакванията й са инфлацията да достигне най-високо равнище от 40 години насам – до 8,7 на сто по-късно тази година.

Доминиращият сектор на услугите във Великобритания е бил двигател на месечния растеж през февруари, стимулиран от пътуванията и туризма, докато промишленото производство се е свило с 0,6 процента за месеца, отразявайки спада в производството на автомобили и в други сфери заради недостига на части.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук