3.6 C
София
понеделник | 06.12.2021 | 02:04:35
3.6 C
София
понеделник | 06.12.2021 | 02:04:35

Бразилски художник изрисува стената на блок в Сао Паоло с пепел от пожарите в Амазонка

Артистът Мундано нарече материалите за творбата си "Доказателство за престъпление"

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Напълно нормално е, ако вървите по улиците на голям бразилски мегаполис, да срещнете изрисувани сгради, украсени стълби, инфраструктура от ежедневието, на която творци придават живот и изпращат послания до минувачите. Да превърнеш сивите форми на многомилионен град в платно на творческите си усещания за социална мисия е една от житейските каузи на Мундано – бразилски творец, който връща сънародниците си към тежкия спомен от големите пожари, обхванали девствените гори на Амазонка през 2019г. Но и напомня за проблемите, които продължават да се случват.


Мундано изрисува една от големите жилищни сгради в Сао Паоло, но не с традиционни бои, а със специално изработени цветове от пепелта, която творецът събира в Амазонка. Километър след километър.


Произведението на изкуството изобразява огнеборец, чийто поглед свършва в празния хоризонт, някога пространство за обширни дъждовни гори и дом за хиляди животни.

Brazilian artist and activist Mundano works on the mural 'The Forest Brigade' using paint made with ashes collected and brought from fires in Amazon, Pantanal and other biomes, in Sao Paulo, Brazil October 14, 2021. REUTERS/Amanda Perobelli

“Боите, които използвам, са доказателство за извършено престъпление”, заявява Мундано и определя произведението си, разполагащо се на 1 000 квадратни метра, като нещо средно между изкуство и активизъм.


През юни и юли художникът пропътува 10 000 километра през територията на Бразилия, за да събира пепел. Пътешествието му го отвежда в дъждовните гори на Амазонка, влажната зона Пантанал, тропическата савана Серадо и Атлантическата гора. По пътя Мундано се среща с пожарникари и дороволци, които преди две години са влезли в огнената стихия, борейки се за бъдещето на природата.


Бразилският президент Саир Болсонаро продължава опитите си да удържи на обещанието за премахване на незаконното прочистване на горите в Амазонка чрез стимулиране на повече земеделска активност. Но проблемите с опазването на целостта на най-голямата тропическа гора в света не свършват. Само през август сателити регистрират над 28 000 пожара, а процеси на обезлесяване се констатират от септември миналата година. Природозащитници обясняват, че проблемът отдавна не е в полето само на Бразилия, тъй като Амазонската тропическа гора е не просто национално богатство, а един от основните инструменти за борба с климатичните промени, тъй като огромната дървесна площ усвоява големи количества въглероден диоксид и връща обратно кислород в природата.

People pass by the mural 'The Forest Brigade' made by Brazilian artist and activist Mundano using paint made with ashes collected and brought from fires in Amazon, Pantanal and other biomes, in Sao Paulo, Brazil October 14, 2021. REUTERS/Amanda Perobelli

Самият Мундано признава, че картината му е вик за помощ и протест.


“Подкрепям пожарникарите и искам това опожаряване да спре, защото ни води към самоунищожение”, обяснява ходужникът, докато минувачи спират погледите си пред творението му – рожба на талант и надежда.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук