30.11.2022 | сряда | 03:16

„Братя, гледайте RT“

Публикувано:

Сподели поста:

„Братя, гледайте RT! Вероятно никъде по света не са ни очаквали толкова, колкото тук“

казва главният редактор на RT Маргарита Симонян

С тези думи днес руската медийна компания даде старт на новата си експанзия в Европа, стартирайки нов информационен портал от групата на Russia Today в Сърбия. Порталът оперира под бранда „RT Balkan“ и ще предлага „новини и от другата гледна точка на сръбски език“.

Това е пробив на руска медия на територията на Европа след началото на войната в Украйна и последвалите санкции срещу Русия. Част от тези ограничения доведоха до забраняването на различни руски медии в страни от ЕС, сред които е и RT.

RT Balkan ще стартира и телевизионен канал до 2024-а година, който ще надгради вече съществуващия портал RT.rs

„Вероятно никъде по света не ни очакваха толкова, колкото тук. И искам да се обърна към скъпите сърби на техния собствен език: Братя, гледайте RT“, каза Маргарита Симонян, главен редактор на RT, и допълни: „Ние стартирахме RT на Балканите. Защото Косово е Сърбия.“

„Сега жителите на региона ще имат достъп до RT на сръбски език, което ще даде по-пълна картина на съвременния свят. Да станем част от медийното пространство на Балканите е голямо предизвикателство за нас. Но ние сме готови за това“, каза Йелена Милинчич, главен редактор на RT Balkan.

По-рано известният сръбски режисьор Емир Кустурица отбеляза високите стандарти в работата на RT: „Руският телевизионен канал RT е най-добрия пример за това каква трябва да бъде телевизията, за разлика от BBC и CNN, които показват едностранчива информация“.

Главният и отговорен редактор на RT Balkan Йелена Милинчич е родена в Сърбия и работи като кореспондент и водещ на испанския канал RT от самото му създаване. Съавтор е на документалния филм „Защо?“, заснет по случай 15-годишнината от началото на операцията на НАТО в Югославия. Филмът достигна до финала на Международната асоциация за радио и телевизия AIB в Лондон и спечели Кубинския международен радио и телевизионен фестивал.

Международната телевизионна мрежа RT включва новини на английски, арабски, испански, френски, немски и документалния канал RTD. Мрежата също така включва онлайн портали на седем езика и глобална мултимедийна агенция RUPTLI, която предлага ексклузивно съдържание на телевизионни канали по целия свят. През 2020 г. RT стана първият новинарски канал в света, който достигна 10 милиарда гледания в YouTube, изпреварвайки BBC, CNN, Al Jazeera, Euronews и Fox News. RT е единственият руски телевизионен канал, номиниран единадесет пъти за престижната награда „Еми“.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...