fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:44:53
петък | 27.05.2022 | 02:44:53
17.8 C
София

Божидар Божанов: Стартираме електронната идентификация

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Електронната идентификация е едно от първите неща, с които ще се заемем. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той посочи, че това трябва да се случи до 6 месеца и така всеки гражданин ще има удобно средство, с което да ползва е-услуги.

“Дали то ще бъде лична карта или в телефон, или и на двете места, е технически детайл. От утре започваме да работим по това”, обяви министърът и добави, че тази услуга ще бъде по-удобна от електронния подпис.

Божанов каза още, че в най-кратък срок ще отпадне синият талон на автомобилите, който според него е абсолютно излишен.

За да се осигури по-бърза регистрация на автомобил пък ще може да се запазва онлайн час за канал. Всичко останало ще може да се плати онлайн – такси, включително екотаксите, както и тези за обработка на документи.

“Има и друга опция, която ще обсъдим с колегите от МВР – изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно ГТП (Годишен технически преглед) в 7-дневен срок. Така, че да няма опашки в КАТ”, обясни министърът.

“Всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи – след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка”, посочи той.

От думите му стана ясно, че се планира в някои случаи да отпаднат удостоверенията за семейно положение и за наследници.

“Ще премахнем и печатите на администрацията”, каза министърът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Стана ясно, че и други удостоверения могат да отпаднат, но това ще се случи по-бавно и след анализ.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук