fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 14:41:29
събота | 21.05.2022 | 14:41:29
26.8 C
София

Божидар Божанов: Предстоят законодателни промени и нова стратегия за киберсигурност след срива в системите на “Български пощи”

Министърът на електронното управление каза, че са блокирани 48 000 IP адреса, свързани със злонамерена активност от Русия и Беларус

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Законодателни промени и нова стратегия за киберсигурността предстои да бъдат приети след срива в системите на “Български пощи”. Това съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов в своя личен интернет блог в анализ, озаглавен “Състоянието на киберсигурността в администрацията и пътят напред”.

Министърът информира, че е подготвено Постановление на Министерския съвет за включване на “Български пощи” и БНБ в списъка със стратегически обекти, които обследва ДАНС. Предложени ще бъдат и изменения в Закона за киберсигурността, за да се включат „Български пощи“ и други публични предприятия, „които в момента не се контролират от никоя институция по линия на мрежовата и информационна сигурност“.

По думите на Божанов предстои приемане и на решение на МС с правила за отговор на инциденти. Правилата се очаква да доведат до бърза и адекватна реакция. Развиване на експертния капацитет на служителите в администрацията чрез обучения, съвместно с Института за публична администрация, е друг приоритет, който поставя Министерството на електронното управление.

“В началото на войната спешно проверихме някои от най-критичните обекти и отправихме препоръки за повишаване на сигурността”, коментира министърът.

Божанов посочва, че са блокирани 48 000 IP адреса, свързани със злонамерена активност от Русия и Беларус. Освен това е направен и списък с доброволци и са подготвени договори за тестове за проникване (penetration tests), съобщава още той. Първите такива тестове вече са започнали.

“Киберсигурността е асиметрична задача. На атакуващите им трябва да намерят една “дупка”, а защитаващите се трябва да защитят всичко”, коментира Божанов във фейсбук.

“Български пощи” станаха обект на кибератака на 16 май. Заради проблема вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова поиска оставката на досегашното ръководство. За нов изпълнителен директор на “Български пощи” бе определен Богдан Теофанидис, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук