fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:26:25
петък | 27.05.2022 | 18:26:25
28.8 C
София

Божидар Божанов: До края на 2022 г. ще заработи е-достъпът до административни услуги

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна идентификация, чрез което ще имаме е-достъп до административни услуги, без да е необходим електронен подпис. Това каза в “Денят започва” по БНТ министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Подходът е взаимстван от Естония и гарантира сигурност на личните данни, тъй като ключът за достъп е разделен между устройството, на което е инсталирано приложението и сървърната част, допълни той.

„Поставянето на чипове в личните карти ще се отложи във времето, заради проблемите с доставка на чипове, с които в момента се сблъсква целия свят. В момента тече общественото обсъждане на измененията в Закона за движение по пътищата, с които отпада синият талон за водачите, а глобите ще могат да се връчват и да се плащат онлайн“, каза министърът.

Точките в синия талон остават в сила, но вместо на хартиен носител, те ще се съхраняват и обработват единствено в системата на МВР. Ако депутатите одобрят промените в закона, шофьорите ще плащат глобите си онлайн и няма да има нужда да се разкарват до КАТ, за да им бъдат връчени наказателните постановления. В случай, че водачът иска да обжалва наложената му санкция, остава досегашният ред.

Според Божанов за осъществяването на тези промени не е необходимо някакво сериозно софтуерно надграждане, защото тези системи и сега съществуват и работят, но се ползват по друг ред. Министерството на електронното управление разработва и цялостна система за дистанционно електронно гласуване. В момента тя е изпратена в ЦИК, откъдето се очаква становище.

„Тя няма да се използва веднага, може пилотно само, за да имаме достатъчно дълъг период на експерименти и тестове. Целта е като я внедрим в реална среда, да сме сигурни в нея. Но тя няма да бъде внедрена за следващите избори – твърде скоро е,“ коментира Божанов.

Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с хартиен вот и не пречи на нито един от останалите видове, допълни министърът на електронното управление. Според него преди системата да бъде внедрена, ще са взети всички необходими мерки за сигурността ѝ.

“Хакерските атаки в дистанционното гласуване са по-малкият проблем – има достатъчно криптографски системи, които гарантират защита от тях. По-трудно е да гарантираме, че хората, които гласуват, нямат вирус в собствения им компютър, който да промени гласа им. Но и затова ще бъдат взети мерки – като например възможност да провериш за кого си гласувал или дори при нужда да промениш вота си в рамките на изборния ден,“ допълни той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук