fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 14:24:09
събота | 21.05.2022 | 14:24:09
26.8 C
София

Божанов обеща система за електронно гласуване на следващите избори

ЗА да се въведе тя обаче ще са нужни законодателни промени

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

България ще разполага със система за електронно гласуване на следващите парламентарни избори. В това увери министърът на електронното управление Божидар Божанов пред NOVA. Все още обаче няма отговор как и дали изобщо тя ще бъде използвана, тъй като интегрирането й в изборния процес е свързано с промени в Изборния кодекс и изисква инициатива на Народното събрание.

Божанов обясни, че това е негов приоритет, който е заложен в коалиционното споразумение между формациите, съставляващи кабинета.

Министърът коментира още планираната дигитализация в администрацията и увери, че удостоверяването на документите ще става с подпис, което по думите му е по-сигурната защита. Министърът заяви, че електронната идентификация, която се очаква да бъде въведена скоро, ще позволи на хората да подписват документи без нужда от електронен подпис, който се заплаща.

За да е възможно подаването на документи онлайн, ще е нужно в личните карти да бъде добавен чип, както и да се закупи четец за този чип.

Министърът допълни, че тези нови лични карти няма да заменят международните паспорти. Те обаче ще се превърнат и в здравни карти, чрез които министерството цели да намали фиктивните хоспитализации.

По думите му досега е било възможно хората да бъдат хоспитализирани само с копие от лична карта, а след промяната това няма да е възможно, тъй като ще е нужно картата да бъде разчетена и респективно – пациентът да е там.

Чрез личните карти хората ще могат да имат достъп до здравното си досие.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук