fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:49:05
петък | 27.05.2022 | 08:49:05
15.8 C
София

Божанов: БНБ и “Български пощи” да станат стратегически обекти (ВИДЕО)

Поводът е кибератаката, която блокира работата на пощите. 

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

БНБ и “Български пощи” да бъдат включени в списъка със стратегически обекти, които ДАНС да проверява. Това поиска министърът на електронното управление Божидар Божанов, който обяви, че ще го предложи на Министерския съвет. Поводът е кибератаката, която блокира работата на пощите. 

В ефира на БНР, той посочи, че пощите ще бъдат включени в Закона за киберсигурност, заедно с други публични предприятия, защото в момента има такива, които не се контролират от никоя институция по линия на мрежовата информационна сигурност. 

Всички над 2 900 пощенски станции в страната, както и сървърите за резервни копия, бяха извадени извън строя от вирус, чийто почерк според екипа на ресорния вицепремиер Калина Константинова, е руски. Трета седмица услугите на пощите не са възстановени в пълен обем. 

Държавната агенция за бежанците също каза, че е засегната от хакерска атака. Божанов посочи, че към момента са блокирани 48 000 IP адреса, свързани със злонамерена активност от Русия и Беларус. Започнали са и т.нар. тестове за проникване.

Министърът обяви още, че доброволци на договор вече проверяват държавните системи за уязвимости и кибератаки. В плановете на министерството е да се търси помощ от частния сектор за оперативни наблюдения и отговор.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук