fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 01:32

Борисов към Петков: Нареди на ДАНС да разбере откъде изтече договорът с азерите за газа

От партията разкриха, че само за месец новата власт е похарчила 9 млрд. лева, но не е ясно за какво

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова премиерът Кирил Петков да нареди на ДАНС да разбере откъде е изтекъл договорът с Азербайджан за газа.  

“Поколения политици са водили с азерите изключително прагматична, приятелска политика. Помните, когато с президента Алиев откривахме олимпийските игри в Баку и то в момент, в който ЕС бойкотираха игрите. От Евросъюза ми разрешиха и аз отидох, от ЕС бях само аз. Чувам, че вече има остро писмо, което се крие. Дали е така не мога да знам, но уж щеше да има прозрачност и нямаше нищо да се крие”, каза Борисов.

Той припомни, че изтичането на договора се е случило ден, след като “Булгаргаз” го е предал на Министерския съвет.

Делян Добрев пък определи като скандално изказването на премиера Кирил Петков, който вчера в национален ефир призна, че е бил изненадан от покачването на цената на газа с 30%.

Той заяви още, че е разбрал, че за нов шеф на КЕВР от “Продължаваме промяната” готвят депутата икономист Венко Сабрутев, който Добрев определи като партийно оцветен и некомпетентен.

Според него се работи по развалянето на договора между „Булгаргаз“ и Азербайджан за газ, за да може да се сключат договори с частни дружества.

На този фон “Булгаргаз” и топлофикациите не получават никакви компенсации от държавата за разлика от ЕРП-тата, на които разликите им се покриват на 100%. По думите му дори и бизнесът е ощетен, защото той се компенсира на 30%.

От своя страна Бойко Борисов каза, че още в сряда мораториумът може да бъде свален и да се понижат цените, стига управляващите да имат тази воля.

Бойко Борисов настоя незабавно да бъде отменен мораториумът върху цената на тока | NewsONE

Лидерът на ГЕРБ коментира, че времето на пиара е минало и трябва да се работи върху решаването на задълбочаващите се проблеми. Той попита защо никой не говори за изхарчените 9 млрд. от новите управляващи.

“Десет-единадесет месеца вече минаха и те бяха управляващи. Не може като министри да не са виждали летящите нагоре числа. Не може да не направят за това време компенсиращи мерки. Има инструменти, мерки, техники, много усилия струват, но 9 млрд. да останат скрити за обществото, но да не се говори за тези рекордни разходи”, коментира той.

Борисов добави, че в същото време около 3 млрд. лв. са по доверителни сметки.  

“Да и ние сме го правили, но ние давахме по 1 млрд. за саниране, за да гарантираме работа на малките фирми за следващата година. Слагали сме ги за строителство, за да знаят строителите, че ще могат да строят. Затова аз твърдя, че след приказките си по нас, тези хора няма да построят нищо. Защото по цените на скъпия метал, ще ги питаме защо подписваха такива скъпи договори. Защо спряхте евтините договори? Вече и пътят към Белград щеше да е готов.”, каза Борисов.

Александър Иванов уточни, че само за месец новите управляващи са изхарчили тези 9 млрд. лв., като едва само за 1,2 млрд. се знае за какво са изразходвани. Неясно остава за какво са били похарчени 7,8 млрд. лв. Иванов попита и за какво са били разходвани 4,64 млрд. лв. от фискалния резерв през декември.

“2021 г. 4 млрд. лв. рекорден дефицит. 2017 г. правителството на ГЕРБ имаше излишък от почти 1 млрд. лв. След това по-доброто планиране доведе до балансиран бюджет. До 3,5 млрд. лв. през 2021 г., когато бяхме в криза и трябваше да се помогне на бизнеса. Отговорите на г-н Василев и Петков са нужни тук”, каза Иванов.

Той коментира, че хората обедняват, а бизнеси фалират при тази галопираща инфлация и на това трябва да се сложи край.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img