fbpx
More

  Борисов: Хаосът с изборите продължава, искаме независим одит на машините

  ГЕРБ отново поискаха оставката на Бойко Рашков

  Хаосът продължава на пълни обороти. От събота обясняваме какво готвят и какво правят. Показвахме ви. Флашки, машини, бяла пластика. Това каза на поредния “извънреден” брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

  “Сутринта уважаваният от мен Цветозар Томов от ЦИК каза, че новите 199 машини в склада на “Сиела Норма” напълно са изненадали ЦИК”, припомни той и уточни, че се иска използването на 427 устройства за ремонт на машините в изборните секции.

  “Искат да ни убедят, че стотици машини са купени и доставени за ремонт и то един ден преди деня за размисъл. Не мога да си обясня защо тези машини, флашки и карти не са собственост на държавата, а цялата работа покрай изборите се аутсорсва на една частна фирма. Е, и златна да е тя, да вложиш цялото си доверие в нея, не е логично!”, категоричен бе бившият премиер и напомни, че откритите “излишни” машини вече са над 400, а това, според него, са общо 400 000 гласа.

  “Не дължим обяснение за тези машини, казват от фирмата. Представяте ли си? Все едно са внесли чушки и домати, а не изборни машини. Били разтоварени в склада на ЦИК и нямало нужда от притеснение. На кой да вярваме? На единственият гарант за изборите Бойко Рашков ли? Неговото име за нас е несъвместимо с думата “доверие”, възмути се Борисов.

  За пореден път той поиска оставката на вътрешния министър “и компания”, както и 100% броене на разписките от вота и каза, че ГЕРБ ще внесат искане в ЦИК за пълен и независим одит за машините.

  “Внасяме в ЦИК писмо, с което искаме независим одит за машините на гласуване. Искаме ЦИК да осигури прозрачност за договора за доставка за тези машини. Това не го казвам аз, а Христо Иванов от 4 януари 2021 г. С две ръце ви подкрепяме искането и настояваме то да стане факт”, обясни експремиерът.

  Той добави още, че изцяло застава зад Лозан Панов, който е подкрепен от “Демократична България”, но вчера заяви, че ДБ ще извърши преврат, заради евентуална коалиция с БСП.

  “Най-важната работа през цялата година – президентските и парламентарните избори в неделя, се аутсорсва на една фирма. Те изцяло се объркаха и започнаха да изглеждат комично. Да не направя същия лапсус като Радев, който каза, че всичко на изборите зависи от манипулацията на изборите, но се поправи, че било от мотивацията. Сега ще му се карат”, добави Бойко Борисов.