fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 16:19:18
събота | 21.05.2022 | 16:19:18
26.8 C
София

Борислав Сандов: Зависимостта ни от енергийни суровини от Русия крие огромни рискове

За щастие, ние сме част от ЕС и той е солидарен съюз, който, убеден съм, че бързо ще намери решение на този проблем, заяви вицепремиерът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Дълги години повтарям, че тази зависимост на енергийни суровини от Русия крие огромни рискове, освен че създава и чисто геополитически проблеми на България през годините. Сега, в този момент, в който Русия едностранно реши да прекрати доставките на газ, изменяйки извън регламентираното договора, който има за износ на газ към България, ни показа на практика как тези рискове могат да се отразят на страната ни.

Това каза пред журналсти вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор на въпрос за енергийната криза.

За щастие, ние сме част от Европейския съюз и той е солидарен съюз, който, убеден съм, че бързо ще намери решение и на този проблем, заяви Сандов. Като правителство, през последните няколко месеца сме разглеждали този риск и сме успели да подсигурим, на първо място, за да преминем към други горива, и второ – алтернативни източници на този тип ресурси. Единствената разлика ще бъде цената, но тук България, като държава и като правителство, ще направим всичко възможно да компенсираме тези разлики, както в момента правим с разходите за електричество, изрази увереност вицепремиерът.

Цената на горивата от тези алтернативни източници ще се определи, когато се сключат договорите за внос, обясни Борислав Сандов. “В момента се опитваме да намерим общоевропейско решение, което да направи голяма общоевропейска поръчка, за да се намалят разходите. Ако се окаже, че “входът” на тези суровини е от Гърция и Турция, и преминава през България, ще получаваме и транзитни такси, което допълнително може да намали тези разходи или да имаме и по-ниски цени на горивата. Но, ако има висока цена, която е непосилна за бизнеса и не отговаря на възможностите на българските домакинства, държавата ще се намеси, както се намеси по време на пандемията. 
Но нека да видим, какво решение днес ще бъде намерено в Брюксел и как в него ще бъде включена и България. Имаме огромен капацитет за пренос на газ”, заяви Сандов. 

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и министърът на образованието и науката Николай Денков, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, откриха днес учебен автоцентър “Макгахан” и “Водородно училище за зелено бъдеще” в Професионалната гимназия по транспорт “Макгахан” в столицата. 

В отговор на въпрос министърът на образованието акад. Николай Денков каза, че България не иска посредник, а иска да се изпълнява договорът за газа, както е подписан с Русия, допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук