fbpx
14.9 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 05:13:47
четвъртък | 26.05.2022 | 05:13:47
14.9 C
София

Борислав Сандов: Затварянето на мощности от ТЕЦ “Марица 3” няма да доведе до нищо драматично

Министърът на околната среда е категоричен, че в прехода към зелена енергия няма да има масови съкращения на работници в региона на големите централи

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„Може да се стигне до затваряне на някои мощности от ТЕЦ “Марица 3″ заради обгазяването на Димитровград. България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в Европейския съд в Люксембург, което със сигурност ще бъде негативно, тъй като страната не покрива нивата на серен диоксид в този регион. Ще трябват по-крути действия, включително може да се стигне до затваряне на някои мощности.”

Това коментира в “Денят започва” по БНТ Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите, след вчерашния пореден случай на обгазяване със серен диоксид в Димитровград.

По думите му, ТЕЦ “Марица 3” има много малък дял в енергийната система и затварянето на мощности това няма да доведе до “нищо драматично”. Министърът на околната среда е категоричен, че в прехода към зелена енергия няма да има масови съкращения на работници в региона на големите централи.

„В тези комплекси ще бъдат запазени работните места, цялата социално икономическа база. Но – те ще работят според нуждите, а не постоянно, тогава, когато България има повече нужда от енергия, основно през зимния период. Дотогава те ще работят на по-нисък капацитет“, заяви Сандов.

Ето какво отговори той на въпроса кога се предвижда да бъдат затворени т. нар. централи “Марици”:

“Марици”-те ще работят, докато все още не са икономически твърде болезнени и докато България няма друг начин за осигуряване на енергийната си независимост, за да бъде независима от внос на енергийни суровини от чужбина. Говори се за срок на затваряне, но той е най-далечният в ЕС – говори се за 2038 г.“, каза Сандов.

„Предвид войната в Украйна и проблемите с доставките от Русия, е възможно да има един период може би следващите 1-2 години, в който е възможно дори България да изнася въглища за съседните ни страни, за да може да се гарантират доставките“, допълни вицепремиерът.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук