fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:16:36
четвъртък | 26.05.2022 | 04:16:36
16.7 C
София

Борислав Сандов: Въглищният сектор трябва да намери нови възможности за развитие

Относно затварянето на ТЕЦ „Марица Изток 3“ – Димитровград министърът каза, че на първо място са животът и здравето на хората

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Въглищният сектор, рано или късно, трябва да намери нови възможности за развитие. Това е ангажимент, който България е поела към Европейския съюз, но и към глобалния свят. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов преди началото на днешната Национална конференция „Работеща България за бъдещето на труда“, организирана от Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Проблемите, касаещи климатичните промени, засягат всички нас. Не може човечеството да бъде жертва и заложник само на работещите в този сектор, заяви той. По думите на Сандов има ясен план, който включва през следващите няколко години, “повече от десетилетие”, плавното извеждане на част от въглищните комплекси и намирането на възможности за тяхната замяна отново в енергийния сектор или в други сектори.

Работи се по териториални планове за трите въглищни региона в България. На етап сме те да бъдат финализирани, да бъдат подложени на обсъждане със заинтересованите страни, което да се случи в рамките на месец юни, обясни вицепремиерът. Той посочи, че след лятото трябва да започнат да се използват парите от Фонда за справедлив преход, които са за създаване на нови възможности в икономиката и за работещите в този сектор. Сандов посочи, че целта е да няма сътресения от социално-икономическа гледна точка.

Относно затварянето на ТЕЦ „Марица Изток 3“ – Димитровград министърът каза, че на първо място са животът и здравето на хората. Получавахме множество сигнали, всички ресорни институции имаха апел ние да приложим законодателството, каза той.

На въпрос дали държавата има план да действие относно ембаргото върху руския петрол Сандов заяви, че сигурността на доставките е гарантирана. Въпросът е в цените, каза той. По думите му, ако не бъдат постигнати договорки за България на ниво Европейски съюз, ще се търсят други възможности. От международните пазари може да се внася нефт, просто ще е сорт „Брент“, който е по-скъпият продукт. България опитва да изключи вноса на петрол от санкционния режим, който е от поредицата санкции срещу Русия, каза още той. И посочи, че доколкото му е известно “Лукойл” има възможности да купува и от други места, допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук