27.01.2023 | петък | 05:54

Борислав Гуцанов: Връщаме мандата, защото изчерпахме всички възможности

Публикувано:

Сподели поста:

“Връщаме мандата, защото според нас изчерпахме всички възможности. Ние получихме мандат от нашия Национален съвет да разговаряме с всички политически партии и нашата идея беше да се сформира кабинет от всички парламентарно представени партии. Бяхме извели четири приоритета, които нямаше партия, която да не ги иска.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов в предаването “Още от деня” по БНТ.

Той даде висока оценка на състоялата се лидерска среща. “Отдавна не се беше случвало такова нещо – лидерите на четири водещи политически партии да седнат заедно в Народното събрание и да обсъждат проблемите, които трябва да решава българският парламент”, подчерта Гуцанов.

Според социалиста ключът в тежката ситуация, в която се намираме, е диалогът – диалог между партиите и диалог между институциите. “За да може хората да почувстват подкрепа и да знаят, че има стабилно управление на държавата. Това, което се случи – да не дойдат част от партийните лидери на срещата – не беше най-доброто, което можеха да направят”, изтъкна депутатът от левицата.

По неговите думи БСП винаги е била най-силната опозиция на ГЕРБ и според него няма как да се случи коалиция между двете политически сили.

Борислав Гуцанов очерта, че предстои гласуването на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, така че да не се спира усвояването на средствата по него. “Поне това да успеем да направим, за да влязат средства в бюджета на държавата, а не някой да се хвали със статия в “Ди Велт”, че едва ли не България е спасила с оръжия украинската армия, което е несериозно”, категоричен бе Гуцанов.

Народният представител от БСП смята, че ако това е истина, а не е спекулация на вестника, Кирил Петков трябва да бъде веднага арестуван. “Как така без решение на Народното събрание някой ще дава оръжия? Това е пряко нарушение на Конституцията – чл. 105, ал. 1”, посочи той.

Гуцанов подчерта, че БСП винаги е била против това да се дава оръжия на Украйна, защото това означава въвличане на България в конфликта. “Това не е най-разумното за страната. Разумно е да има диалог между партиите и дано това да се случи след следващите изборите и да направим така, че хората да живеят по-нормално и да имаме силна икономика”, подчерта той.

Социалистът осъди категорично побоят над българина в Охрид. “Това е краен вандалски акт, който няма нищо общо с цивилизационния подход и нищо общо с добросъседските отношения. Една от причините БСП да се въздържи от френското предложение беше именно тази – искахме сигурни гаранции за българите в Северна Македония и едва тогава да се даде зелена светлина”, каза Борислав Гуцанов.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...