27.01.2023 | петък | 00:56

Борислав Гуцанов: Довършването на „Белене“ струва 10 млрд., а новите реактори за „Козлодуй“ – 30. Кое е по-изгодно?

Публикувано:

Сподели поста:

БСП винаги сме искали развитие на ядрената енергетика. Предложението на ГЕРБ за „Уестингхаус“ е лобизъм, каза още той

„БСП винаги сме искали развитие на ядрената енергетика в България. Ние направихме и референдум на тази тема със 780 000 подписа. Именно ГЕРБ тогава ни спряха. Не мога да си обясня сега тяхното предложение за новите реактори за „Козлодуй“. Не е възможно българският парламент да предопределя кой да изгражда атомните мощности в страната, а те са посочили технологията – HP-1000, което означава „Уестингхаус“. Това е лобизъм.“ Това коментира народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов в предаването „Делници“ на Евроком.


Той обясни, че в момента няма нито една централа в света с тази технология. „Има две в САЩ, които още не са въведени в експлоатация, а за да се оправят проблемите по време на изграждането им, са инвестирани още 9 млрд. долара“, добави Гуцанов.


„Довършването на проекта „Белене“, където първи и втори контур са напълно готови с реакторите, ще струва под 10 млрд. евро и ще можем да го изплатим за 4 години. А реакторите за „Козлодуй“ ще струват 30 млрд. Кое е по-изгодно?“, отбеляза той и подчерта, че от изграждането на АЕЦ „Белене“ България ще може да печели милиарди.


„Има огромна вероятност да останем без АЕЦ, тъй като 2027 г. изтича лицензът на 5-и блок на „Козлодуй“, 2029 г. изтича лицензът на 6-и блок. За подновяването на лиценза са нужни подписите на главния инженер и производителя, необходими са подписите на руски компании. С това отношение, което в момента имаме към Русия, дали ще се подпишат?“, коментира още той. Гуцанов обясни и че за доставка на чуждо ядрено гориво също са нужни тези подписи, а те не са дадени.


„Проблем има и със съхранението на отработеното ядрено гориво. В момента имаме договор с „Росатом“, според който те го изнасят, а американците нямат такава практика. В България няма къде да го съхраняваме. Какво правим по този въпрос?“, попита още депутатът от левицата.


Той коментира и обявения от служебното правителство договор за внос на газ от Турция. „Как е възможно да се хвалят с такова нещо – ние изнасяхме газ за Турция, а сега ще внасяме? При положение че „Южен поток“ можеше да мине през България и около Варна да бъде направен най-големият газов хъб на Балканите, а Борисов го спря. Сега цената на газа нямаше да ни бъде 9 пъти по-скъпа от тази на Турция и сега ние щяхме да изнасяме, а не да внасяме. Това е още едно предателство на ГЕРБ“, посочи той.


В заключение Борислав Гуцанов изрази удовлетворение, че парламентът се е обединил около българския интерес да не се затварят ТЕЦ-овете.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °
ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...