fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 14:17

Борис Джонсън спешно в Белфаст заради правителствена криза в Северна Ирландия

Джонсън ще призове политическите лидери в Белфаст да се върнат към работата и да се заемат с въпроси, като рязкото повишаване на разходите за живот

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Британският премиер Борис Джонсън е в Северна Ирландия, за да се опита да сложи край на политическата безизходица. 

Това идва на фона на заплахите на правителството на Джонсън да развали споразумението за Брекзит с Европейския съюз. Според Лондон ЕС е виновен за кризата.

Този месец Северна Ирландия гласува на парламентарни избори, които бяха спечелени от ирландската националистическа партия “Шин Фейн”. За първи път партия, която се стреми към съюз с Република Ирландия, спечели избори в бастиона на протестантската юнионистка власт.

Юнионистите  останаха на второ място и отказват да съставят правителство, 

Джонсън ще призове политическите лидери в Белфаст да се върнат към работата и да се заемат с въпроси, като рязкото повишаване на разходите за живот. Той обвинява ЕС, че отказва да отстъпи за граничните проверки и ще предупреди, че Великобритания ще „трябва да действа“, освен ако блокът не промени позицията си.

Северна Ирландия е единствената част от Обединеното кралство, която има обща граница с ЕСи специален търговски статут. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here