fbpx
17.7 C
София
13 август 2022 | събота | 06:53

Борис Бонев в Патарински Live: За две жертви наказанието трябва да е два човешки живота затвор (Видео)

Общинският съветник коментира мерките, които Столична община трябва да предприеме за избягване на тежки пътни произшествия

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Общинският съветник от “Спаси София” Борис Бонев присъства на протеста срещу беззаконието по пътищата, който се проведе на мястото, където загинаха две млади момичета. В ефира на предаването Патарински Live по NewsOne Бонев коментира мерките, които Столична община трябва да предприеме за избягване на подобни произшествия в бъдеще. 

“Разбира се, че има нужда от промяна в законодателството. Аз винаги съм твърдял, че санкциите са изключително ниски. Не може човек, който има подобни брой нарушения, с изключително много санкции зад гърба си, да е на свобода. Не може! Този човек е потенциален убиец. В момент, в който си такъв, трябва да има утежняващи вината, който да означават, че този човек на третото провинение трябва да е в затвора и да гние в затвора,  а не да бъде пускан да се движи по улиците”, заяви той.

“Аз не знам дали ще бъдат направени изводи, защото виждам, че се говори едно и също. Не става така! Единственият начин да се справим с тези хора не е възпитанието, не е образованието или нещо друго. Трябва да има много ясни правила, много високи санкции и най-важното – сигурност, че ти нарушиш ли правилата, задължително ще бъдеш санкциониран, а не да има хора над закона и такива, на които им се разминава”, каза Бонев.

“Понеже се намираме изключително близо до Четвърто РПУ, не знам дали си спомняте, че много от полицаите там слагаха фуражки, палки и светлоотразителни жилетки в автомобилите, за да избегнат плащането на зелена зона. Тогава, когато органът, който трябва да налага правилата, ги нарушава, ние наистина ли като общество трябва да очакваме да спират тези самозабравили се маймуни да карат като обезумели и да убиват хора по улиците. Аз не мисля”, попита Борис Бонев.

“В такива моменти няма какво да каже човек. Единствено мога да поднеса своите съболезнования на близките. Те никога няма да намерят покой, никога няма да изпитат чувство на справедливост в държава като нашата, в която този човек най-вероятно ще бъде осъден на 5-7 години затвор, след което той ще излезе и няма да има абсолютно никаква корекционна дейност в неговото поведение. Когато излезе, той най-вероятно ще продължи да прави това, което е правил досега. Ако няма наистина промяна, която да каже, че при второ-трето провинение си абсолютен рецидивист и това да не означава 5 години в затвора, а да означава 50 години в затвора, тогава ще продължим да се сблъскваме с подобни казуси”, категоричен е общинският съветник. 

“Става въпрос за два човешки живота, не може наказанието ти да бъде 10 години – наказанието ти трябва да бъде два човешки живота в затвора”, обяви Борис Бонев. 

“Трябва да има незабавни оставка в “Пътна полиция” и е крайно време в тази институция да престанат да бъдат чантаджий на бюра, а полицаи на терен, които да контролират да контролират и да налагат правила. Столична община има зам.-кмет с ресор транспорт и пътна безопасност, има комитет за пътна безопасност към Столична община, който обаче година и половина не е заседавал. Очевидно според Столична община няма проблеми с пътната безопасност, а едно от нещата, които може да намали травматизма, инцидентите, катастрофите е инфраструктура, която непредразполага за катастрофи. Когато ти си направил един голям булевард с широки ленти – буквално писта, то тогава е ясно, че ще се движат по-бързо по него. Това е грешка в проектирането. Има си инфраструктурни мерки как тези неща да бъдат ограничени, така че физически да не могат да се движат с тази скорост”, смята Борис Бонев. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img