fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:33:19
неделя | 29.05.2022 | 02:33:19
16.2 C
София

Боксът, щангите и петобоя вън от Олимпиадата

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Международният олимпийски комитет (МОК) взе решение да извади от програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. бокса, вдигането на тежести и модерния петобой. Това обяви президентът на централата Томас Бах, след виртуално заседание на Комитета.

Трите дисциплини все още имат шанс да са част от калифорнийската надпревара след по-малко от 7 години, но трябва да преминат през нова цедка, в която спорят с бейзбол, софтбол, карате, лакрос, скуош, крикет и поло, които също кандидатстват.

Трябва да се отбележи, че бейзбол, софтбол и лакрос са доста популярни отвъд океана, за разлика от щангите и модерния петобой например. Всяка страна домакин има правото да добави спортове по свое усмотрение – така, както карате попадна в Токио, но Франция не го одобри за 2024 г.

На мястото на въпросните три спорта, два от които сме свикнали да наричаме “български”, влизат скейтбординг, сърф и спортно катерене.

Томас Бах изтъкна, че те са получили одобрение поради факта, че са “младежки” и са преминали при голям интерес в Япония миналото лято. Също така и заради това, че за практикуването им се изискват иновации, а това е един от фокусите на Лос Анджелис 2028.

Боксът и вдигането на тежести отдавна са на мушката.

И двата спорта са сред най-старите в модерните Олимпийски игра, но имиджът и популярността им страдат доста напоследък. Вече години продължава отзвука покрай корупционните скандали в бокса в Рио 2016. Оказа се, че доста мачове са решени с външна намеса, като на съдиите са давани подкупи.

А в щангите допинг скандалите не спират, често отнемат медали на призьори на големи първенства заради положителни проби.

Освен това интересът от гледна точка на телевизионна аудитория и отразяване е все по-малък.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук