“Продължаваме промяната” са предложили министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, но са получили отказ от “Има такъв народ”.

„ИТН са поискали безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3 600 000 лв., а министър Гроздан Караджов е поискал тези пари да бъдат платени на същите фирми, които в последните години бяха разследвани от Рашков за злоупотреби. Когато ние казахме, че тази актуализация не е, за да се допълват бюджетите на МРРБ, получихме обратно, че те няма да се съгласят, освен ако не дадем тези средства на министерството и те не отидат при тези строителни компании.“

Това заяви на извънредна пресконференция премиерът Кирил Петков.

“Ние казахме, че министър Рашков е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и вместо да се бавим и да се чудим, да започнат истинските разследвания. Какво получихме като отговор от ИТН – просто не сме съгласни – без доводи, без нищо. Значи в един момент искаме 6 милиарда общ бюджета на МРРБ, в другия момент искаме реформирано КПКОНПИ, в третия момент имаме личност като Рашков, който е готов да застане начело на тази организация и те ни казват просто не. Е, няма как да стане. Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и г-н Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем а променим България”, заяви Петков.

Бойко Рашков уточни за какви измами с пари за пътища става въпрос, предаде БНТ. По думите му близо година в МВР се провеждат целенасочени разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързани тясно с конкретни фирми, на които е било възложено изграждането на автомагистрали у нас.

Разследванията са установили, че на тези фирми са отпуснати авансово между 50 и 80% от сумите, които е трябвало да бъдат разходвани за строителство на пътища, включително за АМ “Хемус”.

“Установено е, че при разследванията тези държавни средства не са вложени в изграждане на пътищата. Разходвани са за различни нужди. Някои от фирмите са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми, използвани са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и са заминали в неизвестна посока. Тези средства не е ясно къде се намират и за какво се използват. МВР има данни, че част от тези фирми са сложили тези средства в обекти, които удовлетворяват техните интереси”, заяви Рашков.

Вътрешният министър заяви, че още утре ще направи необходимото, за да може тази информация да стане публично достояние. Разследвания се извършват в няколко държавни органи, каза още той.

“В МРРБ се подготвя финансиране на същите фирми без да се потърси сметка за огромните финансови ресурси, които са потънали във фирмите, стоящи близо до кабинета Борисов. Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този начин изграждането на пътища или да сменим подхода, начина, да вземем други решения, включително с решението, което каза премиера – да се премине към управление на страната в друг формат”, заяви Рашков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here