fbpx
More

  Бойко Рашков: 30-40% от авансите за строителство на “Хемус” са отклонявани към ГЕРБ

  Министърът каза, че за него няма съмнение, че средствата са насочвани към тази политическа сила

  30-40 процента от парите, авансово преведени за строежа на лотове на АМ “Хемус” на някои от фирмите, са насочвани към политическа партия ГЕРБ. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков, след като беше разпитан в Софийската градска прокуратура по делото “Хемус”.

  “От 50-60 или 70-80 млн. лв. толкова, колкото авансово са превеждани на някои фирми, представящи се за строители на магистрали, са отделяни между 30-40% и са се насочвали към една политическа партия. Прокуратурата поиска да й кажа коя е тя и аз им я казах днес. Това е политическа партия ГЕРБ”, заяви Рашков.

  Министърът каза, че за него няма съмнение, че средствата са насочвани към тази политическа сила. Така той си обяснява и сложните конструкции и схемата с кухите фирми, през които са минавали средствата.

  Според него отклоняването на средствата е започнало преди 2020-а година. Имало е данни за подобни действия и в периода 2018 – 2019 г., посочи той.

  “Говорим за лот 5, с който Прокуратурата главно се занимава, но не обръща внимание на няколко други материала, които са били обект на проверка в друга наша служба, приключени са и са изпратени на Прокуратурата със становище да започне досъдебно производство. До момента нямаме отговор дали е взето решение по този въпрос и какво е то”, поясни силовият министър.

  Преди това Рашков каза, че няма никакви притеснения да се яви в Прокуратурата и да каже, каквото знае и добави, че е работа на органите на досъдебното производство да докажат докрай какво точно се е случвало и кое лице конкретно е замесено.

  От държавното обвинение повикаха на разпит министъра за твърденията му, че знае къде са парите, платени авансово за строителството на магистрала “Хемус”.