fbpx
More

  Бойко Рашков: Институциите гарантират закрилата и защитата на непридружените деца чужденци

  Той посочи, че миграционният поток към ЕС през последните години е причината за създаването на целевата група, пребиваващи на територията на страната

  По статистика на МВР за месец април броят на непридружени малолетни и непълнолетни чужденци, предадени на дирекция „Социално подпомагане“ от Гранична полиция, е 13. За периода от началото на годината до края на април месец, те са 21. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който откри работна среща, посветена на въпроси, свързани с грижите за непридружени деца чужденци на територията на страната ни, съобщиха от пресцентъра на МВР.

  Рашков посочи, че миграционният поток към ЕС през последните години е причината за създаването на целевата група – непридружени деца, пребиваващи на територията на страната. 

  „С цената на огромни усилия, отделяне на кадрови ресурс и изпращането му на зелена граница постигнахме нещо, което не е постигано досега – от един месец няма миграционен проблем в България“, добави министърът.

  Вчера, пред журналисти, главния секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че от началото на годината МВР е предотвратило над 34 хиляди опита за незаконно преминаване на мигранти през южната българска граница. Той даде за сравнение първите четири месеци на 2021 г., когато предотвратените опити са около 7500. По думите му в резултат на предприетите мерки по линия на мигрантския натиск, след 20 април е настъпила „коренна промяна“ в положителна посока.

  За осигуряване на своевременна закрила на 18 април т.г. бе приет Координационен механизъм за взаимодействие между институциите и организациите за случаите на непридружени лица или разделени семейства, лица чужденци, намиращи се на територията на България или търсещи и получили международна закрила – приоритет, поставен от Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ във връзка с кризата в Украйна, който страната ни изпълни. Този модел на съвместна работа ще гарантира успех в осигуряването на необходимата закрила и защита, посочват от МВР.