fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:31:02
петък | 27.05.2022 | 18:31:02
28.8 C
София

Бойко Рашков:  Главният прокурор и бившите управляващи  разпространяват лъжи

Той посочи, че главният секретар на МВР е сигнализирал инспектората на ВСС за това, че от 2018 година досега спецпрокуратурата не е придвижила 25 досъдебни производства срещу 25 престъпни групи.

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

От главния прокурор и бившите управляващи се разпространяват лъжи, за да бъдат представени като най-добри управници и други освен тях не може да има. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков при представянето на годишния отчет на ведомството.

По думите му никой не е обърнал внимание как се изграждат магистрали у нас. Никой не се е интересувал как са изразходвани парите на българския данъкоплатец – законно или не. Продължаваме да разследваме как милиони са получавани в една банка за един ден. Стотици милиони изтичат в ремонти на язовири. Парите са отишли по договори на завишени цени, посочи Рашков.

От осигурени 80 милиона лева бюджет за ликвидиране на последствия при бедствия, докато напуснат властта, ГЕРБ са изхарчили 2/3 от този фонд за два – три месеца, каза Бойко Рашков и допълни, че МВР се натъква на разходи, които са учудващи. Той не сподели повече детайли, но уточни, че става дума за финансиране на „техни“ общини.

Българският народ се наслуша по темата за независимостта на прокуратурата, но това няма общо с неспазването на закона от прокуратурата и безнаказаността, коментира вътрешният министър. Той посочи, че главният секретар на МВР е сигнализирал инспектората на ВСС за това, че от 2018 година досега спецпрокуратурата не е придвижила 25 досъдебни производства срещу дейността на 25 престъпни групи. До момента отговор от инспектората няма, поясни Рашков.

Така никога няма да бъдем правова държава, няма да има върховенство на закона, ще има прокуратура, която винаги ще слага спирачка на МВР, посочи Рашков и допълни, че има над 100 случая, приключени от МВР, които с месеци и години стоят без движение в прокуратурата. Той обеща днес или утре този списък с казуси да бъде публикуван.

Искаме да направим сериозни структурни промени в МВР на централно и на местно ниво. Ще приложим специален математически модел, каза той.

Изпитвам гордост, че служителите на МВР осъзнаха отговорността си и успяха да осигурят честни избори. Имаме оперативна информация как на места са се появили партии, без да имат никакъв електорат, каза Рашков, отчитайки трикратен ръст на делата за купуване на гласове.

Основни предизвикателства в работата на главната дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/  миналата година са противодействието на международния тероризъм, нелегалната миграция, киберпрестъпността. Срещу разпространението на наркотици има 44 операции, някои от които международни. Заловени са около над един тон наркотици, каза при годишния отчет директорът на службата Калин Стоянов.

В ГДБОП има две дела, свързани с магистрала „Хемус“, допълни Стоянов и изрази надежда тези разследвания да не останат с един обвинен. Важно е до кого са стигали парите, а не дали са изнесени в чувал или в какъв цвят чанта, посочи той. Някои от най-значимите случаи на Националната полиция миналата година са свързани с магистрала „Хемус“ и десетина язовира. За водните съоръжения полицията е била сезирана от ДНСК. Статистиката сочи, че има спад от 7,87 на сто на престъпленията и ръст на разкриваемостта с пет процента, сочи отчетът на службата, цитиран от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук