28.11.2022 | понеделник | 04:00

Бойко Рашков: ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите

Публикувано:

Сподели поста:

При последните полицейски акции е установено, че активисти на ГЕРБ купуват гласове на много места в страната. Това заяви Бойко Рашков след поредната операция на МВР.

Служебният вътрешен министър даде импровизиран брифинг в Симеоновград , на който съобщи повече информация и за акцията, при която съпругът и синът на кмета на града са били задържани за купуване на гласове.

„Искам да изразя своето безпокойство, че ПП ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите и желае на базата на престъпления, които се извършват преди изборите, да влезе отново във властта“, каза той.

„Открити са връзки на този човек с други лица, ангажирани с плащане на гласоподаватели за предстоящите избори на 14-ти ноември. Открита е доста голяма сума пари – 20 000-25 000 лева, 3000 евро, също има и паунди, също така и списъци, които са оцветени“, уточни Рашков.

Той изрази надежда кметицата на града да не е свързана с тези действия и уточни, че списъците не са намерени в дома й, а в други помещения.  

Вътрешният министър обяви още, че известен политически активист в областта, чрез посредник и пари, е ангажирал няколко души да гласуват за ПП ГЕРБ.

„Тези лица се разпитват пред съдия. Посредникът също ще бъде задържан“, заяви той.

От думите му стана ясно, че са извършени проверки и в други населени места. Рашков посочи, че в Любимец са проверени два адреса и са установени хора, които са свързани с изборния процес.

„Там са открити 75 000 лв., половин килограм злато и ценни документи. Иззети са лични и дебитни карти. В друг дом са намерени 65 000 лв. и са задържани двама мъже“, каза той и уточни, че са образувани досъдебни производства.

Също вчера, в село Малко Градище, е проверен търговски обект, който е стопанисван от съпруга на кметицата на селото, където са намерени списъци, съобщи министърът.

„Задържани са двамата. И в двата случая са работили в полза на партия ГЕРБ“, обясни той.

В Хасково също има задържан и 10 души, които са разпитани.

„Открит е списък с имена, предлагани са облаги за гласуване, т. е. изправени сме отново пред данни за престъпление, свързани с изборния процес“, добави още той.

Рашков коментира и акцията фирми, свързани със строителството на АМ „Хемус“, и потвърди, че има задържани лица.

„Това са лица, които пряко участват в тези схеми за нелегалното изграждане на АМ „Хемус“. Ние все още не сме стигнали до непосредствените строители. Изправени сме пред една невиждана в целия свят хипотеза някой, който е строител под прикритие да изгражда такова съоръжение“, коментира вътрешният министър.

Той потвърди, че две от проверяваните фирми са „Водно строителство“ и „Агромакс“, но те не са единствените.  По думите му в хода на разследването, което тече от месец и половина, ще бъдат задържани и още хора.

„Тук става дума за десетки милиони лева, които са изтекли от българския бюджет. Тези средства са преминали през една банка, с чийто собственик Бойко Борисов е имал общи фирми“, каза той уточни, че от началото на годината парите се изпращат в чужбина.

Рашков подчерта още, че липсват строителни книжа за изграждането на АМ „Хемус“.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...