fbpx
More

  Бойко Рашков: ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите

  Извършени са проверки на много места, има и задържани

  При последните полицейски акции е установено, че активисти на ГЕРБ купуват гласове на много места в страната. Това заяви Бойко Рашков след поредната операция на МВР.

  Служебният вътрешен министър даде импровизиран брифинг в Симеоновград , на който съобщи повече информация и за акцията, при която съпругът и синът на кмета на града са били задържани за купуване на гласове.

  “Искам да изразя своето безпокойство, че ПП ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите и желае на базата на престъпления, които се извършват преди изборите, да влезе отново във властта”, каза той.

  “Открити са връзки на този човек с други лица, ангажирани с плащане на гласоподаватели за предстоящите избори на 14-ти ноември. Открита е доста голяма сума пари – 20 000-25 000 лева, 3000 евро, също има и паунди, също така и списъци, които са оцветени”, уточни Рашков.

  Той изрази надежда кметицата на града да не е свързана с тези действия и уточни, че списъците не са намерени в дома й, а в други помещения.  

  Вътрешният министър обяви още, че известен политически активист в областта, чрез посредник и пари, е ангажирал няколко души да гласуват за ПП ГЕРБ.

  “Тези лица се разпитват пред съдия. Посредникът също ще бъде задържан”, заяви той.

  От думите му стана ясно, че са извършени проверки и в други населени места. Рашков посочи, че в Любимец са проверени два адреса и са установени хора, които са свързани с изборния процес.

  “Там са открити 75 000 лв., половин килограм злато и ценни документи. Иззети са лични и дебитни карти. В друг дом са намерени 65 000 лв. и са задържани двама мъже”, каза той и уточни, че са образувани досъдебни производства.

  Също вчера, в село Малко Градище, е проверен търговски обект, който е стопанисван от съпруга на кметицата на селото, където са намерени списъци, съобщи министърът.

  “Задържани са двамата. И в двата случая са работили в полза на партия ГЕРБ”, обясни той.

  В Хасково също има задържан и 10 души, които са разпитани.

  “Открит е списък с имена, предлагани са облаги за гласуване, т. е. изправени сме отново пред данни за престъпление, свързани с изборния процес”, добави още той.

  Рашков коментира и акцията фирми, свързани със строителството на АМ “Хемус”, и потвърди, че има задържани лица.

  “Това са лица, които пряко участват в тези схеми за нелегалното изграждане на АМ “Хемус”. Ние все още не сме стигнали до непосредствените строители. Изправени сме пред една невиждана в целия свят хипотеза някой, който е строител под прикритие да изгражда такова съоръжение”, коментира вътрешният министър.

  Той потвърди, че две от проверяваните фирми са “Водно строителство” и “Агромакс”, но те не са единствените.  По думите му в хода на разследването, което тече от месец и половина, ще бъдат задържани и още хора.

  “Тук става дума за десетки милиони лева, които са изтекли от българския бюджет. Тези средства са преминали през една банка, с чийто собственик Бойко Борисов е имал общи фирми”, каза той уточни, че от началото на годината парите се изпращат в чужбина.

  Рашков подчерта още, че липсват строителни книжа за изграждането на АМ “Хемус”.