fbpx
More

  Бойко Борисов: Нашите съюзници са “Демократична България” и партията на Кирил Петков

  ГЕРБ ще предложи за премиер човек като Лозан Панов без да поставя условия, уточни още бившият премиер

  Ако ГЕРБ са първа политическа сила на парламентарните избори, естествените съюзници са „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев.

  Това заяви бившият премиер Бойко Борисов пред Nova.

  „Нашите естествени съюзници са „Да, България” и партията на Кирил Петков и Асен Василев. Оттам нататък Христо Иванов и компания се договориха с ДПС в предишния парламент, за да си изберат комисиите и ръководството на парламента. На ДПС дадоха двете най-големи комисии”, посочи още лидерът на ГЕРБ.

  Той обясни и какъв премиер ще предложи неговата политическа сила, ако първа получи мандат за съставяне на правителство. Ако ние сме първи вече за трети път, не можем да държим стотици хиляди хора, гласували за нас, без да им дадем перспектива. Ако съм аз, това, което искат нашите избиратели – ще раздели държавата. Ако е партиен, след мен бих сложил Томислав Дончев – но и него няма да го възприемат, защото е обвързан с нас. Затова ще заложим на подобни хора от типа на Лозан Панов. Имам името в главата си – говорил съм с него и имам съгласието му, но има значение дали ще е той, или подобен на Лозан Панов човек. На този кандидат за премиер ще му дадем 100% правото да избере министри и да ги договори с другите политически партии”, обясни модела, по който ще подходят от ГЕРБ. Каза обаче, че няма да залага на експертен състав.

  „Ако погледнем кой е най-подготвен за премиер в такива кризи – това съм аз. За мое голямо съжаление обаче и Румен Радев, и аз – едната част от българите не искат да изчегъртат нас, а друга – него. Можеше двама силни и опитни в кризата да се справят по-добре”, каза още Борисов.

  Лидерът на ГЕРБ коментира и ситуацията, при която се стига до втори мандат: „Тогава аз ще им поставям условия. Сега аз ще дам само премиер и няма да поставям условия. После, когато не са се съгласили на този 100% чист вариант, да преговаряш с мен е трудно. Затова ние не искаме да разделяме. Но тогава те ще дойдат и ГЕРБ ще им разкажем, защото имаме повече опит, знания”, заяви още Борисов. Той допълни, че едно от условията ще бъде да се постигне 70% ваксинация.

  Лидерът на ГЕРБ коментира и отношенията му с ДПС. „Когато съм имал работа с ДПС е идвал Карадайъ, идвал е и Пеевски с него – и сме договаряли за тези райони, където имат кметове, какво трябва да се построи или направи. Когато ми е трябвало те да ми подпомогнат бюджета, ДПС ми подкрепиха бюджета. Когато трябваше да купим F-16 нито „Атака”, нито БСП щяха да ни подкрепят и ни трябваха ДПС. Така, че когато има нужда, или ако ни трябват, или ако те искат разговор с нас – ще се отзовем. За спекулациите – с ДПС бяха Христо Иванов, Слави Трифонов, Мая, Дончева и всички останали в предишния парламент срещу ГЕРБ”, каза още Борисов.

  Бойко Борисов коментира и разкритията на МВР за магистрала „Хемус“. „Ако се твърдеше, щеше да има арестувани, парите да са хванати и доказани. Вярно е, че Румен Радев и компания убиха Севера и Северозапада. Магистрала „Хемус”, магистралата Търново – Русе, магистралата Ботевград – Видин са жизненоважни за тези региони”, коментира Борисов.

  снимка: NewsOne

  „Дали са 60 млн. или колко са – има си органи да го докажат. Ние като държава сме възложили „ин хаус” процедура, която е разрешена от ЕК, когато бързо трябва да се строи нещо. Откъде да знам, че са изтеглени. Вече една седмица чакаме да видим кой е този, кои чували са”, добави той.