fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:19

Богоявление е, Йордан и Богдана черпят за имен ден

Вярва се, че на днешния ден Иисус е отишъл при Йоан Кръстител

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Днес е Богоявление, имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан и Богдана. На 6 януари се освещават бойните знамена на Българската армия, традицията е възстановена през 1993 г., преди това ритуалът се извършва от 1879 до 1946 г. 

Според библейския разказ на Богоявление или Йордановден при Йоан Кръстител на реката Йордан е дошъл Иисус. Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал, и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове.

Когато видял Иисус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. Но Иисус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът Божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. 

Обредната трапеза включва прясна пита, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи и вино.

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие просвещава, като показва Бога, изявен в непостижимата тайна на неразделна Троица. За честването на този празник съществуват свидетелства още през II век сл. Хр., но до IV век сл. Хр. той се съединявал с Рождество Христово.

Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура, и изваждат кръста от водата – който го хване ще бъде честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка и босилек, свещеникът наръсва хората за здраве.

Обичаят "Леденото хоро" на Йордановден - Калофер - 06.01.2022 | Събори |  Опознай.bg
Мъже танцуват хоро в ледените води на Калофер

Чете се тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея вкъщи, тъй като пречиства душата и предпазва от болести.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img