fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:43

Богдан Кирилов, ИАЛ: В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност

"Пфайзер" е най-използваният препарат у нас от 6 на 9 месеца

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов. Той призна, че е имало такива препарати, но те са бракувани и ще бъдат унищожени.

Кирилов коментира, че Европейската агенция по лекарствата препоръча да се удължи срокът на годност на ваксината на “Пфайзер” от 6 на 9 месеца и уточни, че решението е одобрено през септември от Европейската комисия.

“Това е валидно както за партидите, които ще бъдат произвеждани след тази дата, така и за всички произведени до този момент след юни 2021 г.“, поясни той.

По думите му за част от произведените количества ще има разлика между информацията на опаковката и реално одобрения срок на годност. Той каза още, че старите партиди не могат да бъдат преопаковани и заради това срокът им се удължава автоматично.

Директорът на ИАЛ коментира също, че от средата на годината е силно занижен интересът към ваксината на “Астра Зенека“.

“От тях са приложени 480 хил. дози. В България има най-много приложени дози от “Пфайзер“ – близо 1,7 млн. Около 320 хил. са използвани от ваксината на “Модерна“ и близо 340 хил. от тази на “Янсен”, отчете той.

Кирилов увери, че страната ни разполага с достатъчно количество от препаратите.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img