2.12.2022 | петък | 01:20

БНБ прогнозира: Икономиката на България ще се възстанови в края на септември 2022 г.

Публикувано:

Сподели поста:

Българската народна банка прогнозира, че икономика на страната се очаква да се възстанови от кризата, предизвикана от пандемията, в края на третото тримесечие на 2022 г.

От банката уточняват, че това ще стане, ако бъде овладяно, започналото от август 2021 г. усложняване на епидемичната обстановка в България и няма затваряне на бизнеси. От БНБ очакват още до края на годината да продължи повишението на цените.

Най-голям принос за общата инфлация, натрупана досега, имат енергийните и хранителните продукти. Значение оказва и покачването на годишна база на основни суровини на международните пазари.

Административно определяните цени също допринасят за общата инфлация. Това се дължи главно на утвърдените от Комисията за енергийно и водно регулиране по-високи стойности на електроенергията, парното и газа през годината.

От БНБ очакват през четвъртото тримесечие на 2021 г. инфлацията да продължи да се повишава. И посочват, че очакват нарастването на цените да се забави в началото на 2022 г.

Този сценарий е обоснован на прогнози за по-слабо поскъпване на годишна база на храните и на петролните продукти на международните пазари спрямо съответния период на 2021 г.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху