fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 15:20:17
събота | 21.05.2022 | 15:20:17
26.8 C
София

БНБ: Парите в обращение се увеличават с 15,8% за една година

С най-голям дял в края на първото тримесечие на 2022 г. е банкнотата с номинал 50 лева

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В края на март 2022 г. парите в обращение достигнаха 24 562,3 млн. лв. За едногодишен период те са нараснали с 15,8 на сто или с 3353.6 млн. лв. Спрямо съответния предходен едногодишен период увеличението им е по-високо както в процентно отношение, така и като абсолютна стойност, съобщава БНБ.

През първото тримесечие на годината динамиката на парите в обращение следваше очерталата се през годините сезонност. За този период от годината е характерен отрицателен емисионен резултат, намиращ израз в намаление на парите в обращение спрямо края на предходната година.

В края на март 2022 г. делът на банкнотите в общата стойност на парите в обращение е 97,86 на сто, а на разменните монети – 2,13 на сто. Делът на възпоменателните монети в общата стойност на парите в обращение е 0,01 на сто и се запазва без промяна спрямо края на 2021 г.  

С най-голям дял (38,19 на сто) в общия брой на банкнотите в обращение в края на първото тримесечие на 2022 г. е банкнотата с номинал 50 лева, като към 31 март в обращение са 210,9 млн. броя банкноти с този номинал. С най-малък дял (5,34 на сто) e броят на банкнотите от 5 лева, допълва БТА. 

През първото тримесечие в Националния център за анализ на БНБ бяха задържани общо 202 броя неистински български банкноти, предимно с номинал 20 лева, циркулирали в паричното обращение. 

За първите три месеца на годината в БНБ са задържани неистински 368 броя банкноти евро, 49 броя щатски долари и 16 броя банкноти от други чуждестранни валути.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук