fbpx
More

  БНБ: Бойко Борисов не е собственик на банка

  Той не участва и в органи на управление на търговски банки в България

  Председателят на политическа партия “ГЕРБ” Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България. Това обявиха от Българската народна банка по повод твърдение на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че бившият премиер има собствена банка.

  От БНБ обясняват, че данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България, се публикуват в тримесечното им издание “Банките в България” на Българската народна банка. По думите им тази публикация е достъпна на интернет страницата на институцията едновременно на български и английски език.

  Става ясно още, че БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България.

  От БНБ добавят, че банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка и призоваха политиците да се въздържат от подобни изказвания.