3.12.2022 | събота | 03:37

Близо 82 на сто от учениците вече са в училище

Публикувано:

Сподели поста:

Повече от 564 000 ученици от I до XII клас вече учат присъствено. Това са близо 82% от всички ученици в страната, съобщават от Министерството на образованието.

Почти 480 000 деца и младежи са в училище със „зелен“ сертификат или тестване за Ковид-19 веднъж в седмицата в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души. Над 48 200 от тях имат валиден документ на ваксинация, преболедуване или наличие на антитела.

Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване. Те са в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души.

При тестването на 6 и на 13 декември са установени 232 ученици с положителен резултат от теста. 92-ма са от началните класове. 72-ма са гимназистите. При учениците от V до VII клас положителните тестове са 68.

60 са позитивните тестове при учителите, а 32 при непедагогическия персонал, отчитат от МОН.

От утре се възстановява присъственото обучение за паралелките, в които 30% от учениците искат да се върнат в училище с тестване или „зелен“ сертификат. Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за изследване или „зелен“ сертификат, целият клас оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено.

Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за Ковид-19 веднъж в седмицата. Промяната беше направена с решение на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование на 9 декември.

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция.

Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности.

Междувременно вече са осигурени необходимите тестове за изследване на всички ученици в страната до Коледната ваканция.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
5.3 ° C
5.7 °
4.8 °
89 %
0kmh
100 %
сб
8 °
нд
8 °
пн
7 °
вт
10 °
ср
4 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...