fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 04:31

Близо 32 млн. души в Европа страдат от остеопороза

Над 76% от жените в България над 50-годишна възраст, които имат висок риск от поява на заболяването, не получават навременно или адекватно лечение

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Близо 32 млн. души или 5.6% от населението на Европа, страдат от остеопороза, сочат последните данни на Международната фондация по остеопороза (IOF), обхващащи жителите на 29 европейски държави. Броят на остеопоротичните фрактури към 2019 г. е приблизително 4.3 млн., а очакванията са до 2034 г. броят им да нарасне до 5.34 млн., което неминуемо ще повиши и разходите на здравната система за тяхното лечение.

Данните от проучването на IOF показват ограничен достъп до диагностика и по-конкретно изследвания на костната плътност за българските пациенти, както и сериозно забавяне в лечението. Над 76% от жените в България над 50-годишна възраст, които имат висок риск от поява на нова остеопоротична фрактура, не получават навременно или адекватно лечение.

Скорошно проучване, проведено в България, анализира лечението на 1206 жени с установена остеопороза в рамките на 4 години, като по-голямата част от тях (88.3%) са без предишни фрактури. От всички 1206 пациенти 731 (60.6%) приемат лечение през втората година, само 524 (43.4%) през третата година и едва 403 (33.4%)  през четвъртата година, в края на наблюдателния период. Основните причини за преждевременно прекъсване на лечението са финансови, последвани от липса на ангажимент от страна на пациентите и разбиране на риска от поява на фрактури.

По време на годишната среща на Американското дружество за изследване на костите и минералите (ASBMR) в началото на месеца Амджен обяви нови данни относно временните тенденции в честотата на фрактури на бедрената кост и фармакологичното лечение след появата на такива фрактури в Азия, Европа, Океания, Северна и Южна Америка. Резултатите от проучването разкриват, че фрактурите на бедрената кост представляват значителен проблем за общественото здраве по целия свят, както и че ефектите от застаряващото население и неоптималното фармакологично лечение могат да допринесат за увеличаване на тежестта от остеопорозата върху здравната система и обществото.

Проучването е ръководено от Университета в Хонконг и се основава на тринадесет източника на данни от Австралия, Канада, Германия, Хонконг, Италия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Испания, Тайван, Обединеното кралство и две системи от САЩ (Medicare и Optum’s de identified Clinformatics® Data Mart Database), като показва увеличаване на броя фрактури на бедрената кост на годишна база. Същевременно прилагането на фармакологично лечение в рамките на 12 месеца след появата на фрактура варира от 11,5% до 50,3% по целия свят, като последните годишни тенденции показват значително понижаване в някои здравни системи (напр. Medicare на САЩ).

Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световният ден за борба с остеопорозата.  В световен мащаб всяка трета жена и един на всеки пет мъже на възраст над 50 години ще получат фрактура, вследствие от остеопороза до края на живота си. Счупването на кост може да бъде променящо живота събитие, което да доведе до болка, загуба на подвижност.

Навременната диагностика и лечение на остеопорозата са от ключово значение за предотвратяването на животозастрашаващи фрактури. В тази връзка Амджен България стартира информационна кампания, посветена на борбата с остеопорозата. Кампанията е под надслов „Не се пречупвай!“ и е подкрепена от актрисата Марта Вачкова и ревматолога д-р Родина Несторова. Като част от кампанията Амджен обяви старта на нова платформа за пациенти, наречена www.krehkikosti.bg. Платформата съдържа информация за заболяването, методи за диагностика, както и полезни материали и съвети за превенция и поддържане на добро костно здраве.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img