fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:24:35
четвъртък | 26.05.2022 | 17:24:35
26.8 C
София

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

В катедралата "Св. великомъченица Неделя" в София се съхранява Благодатният огън, донесен през миналата година от Божи гроб

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата “Гроб Господен” в Йерусалим, предадоха световните медии. Българска църковно-държавна делегация няма пътува тази година до Израел, за да вземе Благодатния огън от Божи гроб, предаде БТА.

В митрополитската катедрала “Св. великомъченица Неделя” в София се съхранява Благодатният огън, който беше донесен през миналата година от Йерусалим, каза Емил Велинов от отдел “Протокол” при Светия синод на Българската православна църква. Той е на тази длъжност от миналата седмица, а преди това беше директор на дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет. Като такъв Емил Велинов дълги години беше начело на българската църковно-държавна делегация, която пътуваше с правителствения самолет до Израел, за да пренесе у нас Благодатния огън на Велика събота.

От Българската патриаршия на Българската православна църква (БПЦ-БП) съобщиха миналата седмица, че “във връзка с неблагоприятни обстоятелства Светият синод на БПЦ-БП единодушно реши през тази година да не се осъществява пътуване на Велика Събота за пренасяне на Благодатния огън от светия град Йерусалим. Благодатният огън, съхраняван от миналата година, може да бъде получен в Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил” след 14:00 часа на Велика Събота – 23 април”.

“Няма промяна на решението, няма да се пътува до Израел, ние съхраняваме Благодатния огън от миналата година в митрополитската катедрала “Св. великомъченица Неделя” в София и на още две-три места. Този Благодатен огън, който делегацията ни донесе през миналата година от Божи гроб, се пази в храма “Св. великомъченица Неделя”. В митрополиите в страната сигурно също се съхранява от Благодатния огън”, обясни Емил Велинов.

Той каза, че Благодатният огън ще бъде пренесен от храма “Св. великомъченица Неделя” в Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил”. От параклиса в 14:00 часа на Велика събота частица от огъня ще може да се вземе от духовниците, за да бъде пренесен на вечерното богослужение в храмовете.

Вечерта на Велика събота – към 23:30 – 23:40 часа, на 23 април, Благодатният огън ще бъде пренесен от Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил” в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Главният секретар на Светия синод на БПЦ-БП Мелнишкият епископ Герасим и свещеници с литийно шествие ще пренесат фенера с Благодатния огън от синодалния параклис до патриаршеската катедрала. Там се очаква Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит да води празничната Света литургия за Възкресение Христово.

Благодатният огън се запалва всяка година на Възкресение Христово на Божи гроб в Йерусалим

Благодатен или още Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма “Възкресение Христово”, построен върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни вярват, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим преминавал “през ръцете” на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че Благодатният огън не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея.

Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но, колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това, като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

Българската православна църква ще разпространи и раздаде на вярващите Благодатния огън

“При тази сложна обстановка мисля, че решението на Светия синод да не се пътува до Йерусалим за Благодатния огън е съвсем разумно и адекватно,” каза тази седмица Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

“Прецени се, че отиването на Божи гроб не е просто в това време и съобразявайки се, че Благодатният огън е пазен в Светата църква и във всяка една епархия”, обясни той. “Мисля, че това решение за момента беше разумно и не трябва да притеснява нашите хора и християни”, каза митрополит Йоан.

При отиването до Божи гроб има много обстоятелства, които не могат да се предвидят, каза Варненският митрополит. “Ние имаме този огън, дали ще е от тази или от миналата година – това е същият огън по своето дълбоко съдържание и същност, свързан със същото чудо, което се случва на Велика събота”, обясни той. Според него това, че няма да се отиде тази година, не е фатално и не трябва да притеснява никого. Митрополит Йоан увери, че църквата ще разпространи отново Благодатния огън и ще го раздаде на хората.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук