fbpx
More

  Бизнесмен дари колата си на лекар от „Пирогов“

  Мъжът избрал кандидата след изпратено есе защо лекарите са останали да работят в България

  Бизнесменът Димитър Димитров дари личната си кола на лекар от “Пирогов”, съобщи 24 часа. Кюстендилецът има компания за хостинг услуги и редовно прави дарения на институции и хора.

  Преди дни Димитров е обявил конкурс сред здравните работници за есе на тема “Защо останахте в България след завършване на образованието Ви?“. Наградата – старият му 15-годишен автомобил, на който е трети собственик.

  Писали му десетки здравни работници – санитари, медицински сестри, доктори, фармацевти. Лекарите започвали есетата си с уточнението, че не искат автомобила, но са поласкани, че за пръв път някой иска да знае защо са останали в България. А те са останали в България, защото са родени тук, близките и приятелите им са тук, обичат родината си и искат българите да са здрави и да не умират. Само доктори, които живеят в малки населени места, споделяли, че ако получат автомобила, ще могат да достигат и до тези пациенти, които не могат да разчитат на медицинска помощ, заради окаяните, а на места липсващи пътища.

  Есета на медицинските сестри и санитарите също го натоварили емоционално. Повечето казвали че, ако получат автомобила, ще го продадат, защото не могат да си позволят да поддържат автомобил, и второ – за да си платят сметките и да имат с какво да нахранят децата си.

  Много здравни работници номинирали свои техни колеги.

  “Дадох автомобила точно на такъв – номиниран. Взех това решение още преди да попитам доктор Иванова защо е останала в България. Доктор Иванова е анестезиолог и служи в реанимацията на “Пирогов”. Дори и да знаеше за моята инициатива, тя не би ми писала. Защото в сегашната ситуация тя работи много и няма време за Фейсбук. А след работа тича вкъщи и отделя цялото време на сина си. Посветила се е изцяло на призванието да лекува хората“, заяви още бизнесменът.