fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 14:53:20
събота | 21.05.2022 | 14:53:20
26.8 C
София

Бизнесът възрази на начина, по който ще се компенсират цените на промишления ток

Подкрепа от 140 лева на мегават час е крайно недостатъчна, възроптаха от Българската стопанска камара

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Бизнесът не приема представения механизъм за компенсация на скъпия промишлен ток заради определения праг на подкрепата в размер не по-голям от 30% от пазарната цена. Това, според сметките на работодателите, означава подкрепа не повече от 140 лв. на мегават час, което е недостатъчно, смятат от Българската стопанска камара.

С обявения от министъра на енергетиката Александър Николов механизъм за подкрепа, бизнесът не получава това, което ще му помогне да посрещне ценовия удар от продължаващото поскъпване на електроенергията на борсата, смятат от сдружението.

Председателят на БСК Добри Митев смята, че действията на държавата обичат българската икономика.

“Ние очакваме месец декември средномесечната стойност на електрическата енергия да бъде над 470 лв. на мегаватчас, което означава, че потребителите няма да получат повече от 140 лв. като компенсация при този вариант, който правителството предлага“, обясни той.

Индустрията прогнозира фалити на компании и по-голяма инфлация, ако мерките останат без промяна.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук