fbpx
More

  Бизнесът поиска компенсации и за скъпия газ

  "Досега евтиното отопление на софиянци беше за сметка на целия народ. Сега ще е за сметка само на работещите в индустрията", пише асоциацията.

  Представители на индустрията изразиха недоволство, че остават без помощи за високите цени на газа и така поемат изцяло удара на скъпата суровина. В писмо до енергийния министър Александър Николов от Асоциацията на организацията на българските работодатели (АОБР), разпространено в четвъртък и до медиите, се посочва, че “поевтиняването на парното за сметка на скъп газ на индустрията ще затвори заводи”.

  “Досега евтиното отопление на софиянци беше за сметка на целия народ. Сега ще е за сметка само на работещите в индустрията”, пише асоциацията.

  Според нея решението за компенсиране на топлофикациите и клиентите, директно ползващи газ, ще задълбочи кръстосаното субсидиране на енергоносителите от индустрията към битовите потребители на топлинна енергия, което е абсолютно забранено от европейските директиви.

  “Ползите от дългосрочните договори на “Булгаргаз” трябва да бъдат споделяни справедливо измежду всички пазарни участници, а не да се създават привилегировани касти на пазара. Индустрията в България трябва да може да функционира и това е част от обществения интерес”, пише в писмото им.

  Индустриалците настояват да купуват природния си газ на достъпни цени, за да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортният потенциал на националната икономика.

  “Намираме се в безпрецедентна обстановка на пандемия, комбинирана с непосилно високи цени на електроенергия, сега се появява заплаха и от още по-високи цени на газа за предприятията в България, за сметка на други пазарни участници”, посочва индустрията.