5.12.2022 | понеделник | 20:40

Бизнесът заплашва да съди държавата заради новата цена на газа

Публикувано:

Сподели поста:

Настояваме КЕВР да отмени решението си, с което утвърди новата цена на газа в размер на 93,19 лв. . /MWh. и да излезе с ново. Няма как за едни потребители да има намаление, а за други – увеличение! По техни изчисления цената е по-висока с 27%  в сравнение с октомври. Това разпространиха в отворено писмо от КРИБ и БФИЕК. То е адресирано до служебния премиер Стефан Янев, служебните министри на енергетиката и икономиката, както и до председателя на Комисията доц. Иван Иванов.   

„Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и „Булгаргаз“ ЕАД, промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена, въпреки че формално става дума за свободен пазар! Българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лв./MWh, а не 93,19 лв. /MWh. Цената за октомври беше 94,54 лв./MWh. На годишна база това увеличение ще струва на БФИЕК 187 млн. лв.“, изчислява бизнесът.

В писмото си те посочват още, че същевременно производствата в България продължават да плащат най-високата цена на електроенергията в Европа, а енергоинтензивната индустрия дори не е на картата на правителството.

„Топлофикационните предприятия получават защита от цената на газа и преференции на пазара на електроенергия, а на производствените предприятия им се каза да се справят сами“, твърдят в позицията си индустриалците и добавят, че продължава кръстосаното субсидиране на потребителите на топлинна енергия от страна на бизнеса, но сега вече и чрез цените на природния газ.

Според тях толерираната от КЕВР политика противоречи на основния принцип, заложен в Закона за енергетиката и в европейските директиви, забраняващ кръстосаното субсидиране.

В писмото си организациите настояват „Булгаргаз“ да внесе ново предложение за цената на газа, а КЕВР да отмени решението си от 1-ви ноември.

„Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на председателя ѝ, а въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и Европейската комисия“, се казва в писмото им.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...