fbpx
More

  Бизнесът заплашва да съди държавата заради новата цена на газа

  Индустриалците твърдят, че през ноември ще плащат по 119.87 лв. вместо 93.19 лв.

  Настояваме КЕВР да отмени решението си, с което утвърди новата цена на газа в размер на 93,19 лв. . /MWh. и да излезе с ново. Няма как за едни потребители да има намаление, а за други – увеличение! По техни изчисления цената е по-висока с 27%  в сравнение с октомври. Това разпространиха в отворено писмо от КРИБ и БФИЕК. То е адресирано до служебния премиер Стефан Янев, служебните министри на енергетиката и икономиката, както и до председателя на Комисията доц. Иван Иванов.   

  “Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и “Булгаргаз” ЕАД, промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена, въпреки че формално става дума за свободен пазар! Българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лв./MWh, а не 93,19 лв. /MWh. Цената за октомври беше 94,54 лв./MWh. На годишна база това увеличение ще струва на БФИЕК 187 млн. лв.“, изчислява бизнесът.

  В писмото си те посочват още, че същевременно производствата в България продължават да плащат най-високата цена на електроенергията в Европа, а енергоинтензивната индустрия дори не е на картата на правителството.

  “Топлофикационните предприятия получават защита от цената на газа и преференции на пазара на електроенергия, а на производствените предприятия им се каза да се справят сами”, твърдят в позицията си индустриалците и добавят, че продължава кръстосаното субсидиране на потребителите на топлинна енергия от страна на бизнеса, но сега вече и чрез цените на природния газ.

  Според тях толерираната от КЕВР политика противоречи на основния принцип, заложен в Закона за енергетиката и в европейските директиви, забраняващ кръстосаното субсидиране.

  В писмото си организациите настояват “Булгаргаз” да внесе ново предложение за цената на газа, а КЕВР да отмени решението си от 1-ви ноември.

  “Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на председателя ѝ, а въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и Европейската комисия”, се казва в писмото им.