fbpx
More

  Бизнес и правителство в търсене на решение за високите цени на тока

  Работни групи на министества и работодателски организации ще работят върху текстове за промяна в ценовия модел следващата седмица

  Власт и представители на бизнеса проведоха работна среща в търсене на устойчиви решения относно високата цена на електроенергията и негативния ефект върху индустрията. На срещата с икономическия министър Даниела Везиева присъстваха представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

  Икономическият министър обясни, че двете страни са обединени около идеята за предприемане на „резонни“ мерки, които да подпомогнат бизнеса в настоящата трудна ситуация, без обаче това да доведе до законодателни изменения. Постигнат е консенсус от следващата седмица работни групи на работодателските организации и три министерства да започнат подготовката на текстове за промяна в цените на енергията в частта на уредбата за ценообразуване от производител към краен потребител. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пък се оплака от многобройни обаждания на индустриалци, които му признали, че са изпаднали в затруднена ситуация, заради високите цени.

  „Едва ли има някой от нашите колеги, който не се притеснява. Направихме куп предложения за излизане от кризата или поне за частично решаване на проблема в България. В определени моменти цените продължават да са най-високите в Европа“, отбеляза Домусчиев.

  Председателят на КРИБ нарече цените за т.нар. „електроинтензивна“ индустрия „убийствени”, като ги сравни с тези в други европейски държави и САЩ.

  От КРИБ предлагат „хибриден модел“ за излизане от кризата. Чрез него правителството ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители. Домусчиев обаче признава, че в дългосрочен план подобна мярка не би имала успех. Работодателските организации ще поискат и подписването на двустранни договори между предприятия  от енергоинтензивната индустрия, АЕЦ и НЕК. Това обаче предстои тепърва да бъде обсъждано в рамките на работните групи следващата седмица. Очаква се да се търси златна среда в позициите на енергийния министър и председателя на БФИЕК Константин Стаменов. В този смисъл Домусчиев обяви, че ще препоръча на работодателските организации да изчакат с протестните действия срещу високите цени, преди да стане ясно ще бъде ли намерено решение по казуса.