26.11.2022 | събота | 22:07

Бизнес и правителство в търсене на решение за високите цени на тока

Публикувано:

Сподели поста:

Власт и представители на бизнеса проведоха работна среща в търсене на устойчиви решения относно високата цена на електроенергията и негативния ефект върху индустрията. На срещата с икономическия министър Даниела Везиева присъстваха представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Икономическият министър обясни, че двете страни са обединени около идеята за предприемане на „резонни“ мерки, които да подпомогнат бизнеса в настоящата трудна ситуация, без обаче това да доведе до законодателни изменения. Постигнат е консенсус от следващата седмица работни групи на работодателските организации и три министерства да започнат подготовката на текстове за промяна в цените на енергията в частта на уредбата за ценообразуване от производител към краен потребител. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пък се оплака от многобройни обаждания на индустриалци, които му признали, че са изпаднали в затруднена ситуация, заради високите цени.

„Едва ли има някой от нашите колеги, който не се притеснява. Направихме куп предложения за излизане от кризата или поне за частично решаване на проблема в България. В определени моменти цените продължават да са най-високите в Европа“, отбеляза Домусчиев.

Председателят на КРИБ нарече цените за т.нар. „електроинтензивна“ индустрия „убийствени“, като ги сравни с тези в други европейски държави и САЩ.

От КРИБ предлагат „хибриден модел“ за излизане от кризата. Чрез него правителството ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители. Домусчиев обаче признава, че в дългосрочен план подобна мярка не би имала успех. Работодателските организации ще поискат и подписването на двустранни договори между предприятия  от енергоинтензивната индустрия, АЕЦ и НЕК. Това обаче предстои тепърва да бъде обсъждано в рамките на работните групи следващата седмица. Очаква се да се търси златна среда в позициите на енергийния министър и председателя на БФИЕК Константин Стаменов. В този смисъл Домусчиев обяви, че ще препоръча на работодателските организации да изчакат с протестните действия срещу високите цени, преди да стане ясно ще бъде ли намерено решение по казуса.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
лека мъгла
2.1 ° C
3.2 °
-0.5 °
85 %
1.3kmh
96 %
сб
2 °
нд
5 °
пн
3 °
вт
5 °
ср
4 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...