fbpx
More

  Бивш състезател по борба от Грузия отива до Ню Йорк, за да спаси сина си от местната мафия

  "Брайтън 4" с българско участие получи три награди на фестивала в Котбус, след като покори прочутия "Трайбека" в Ню Йорк

  Филмът Брайтън 4 с копродуценти Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева) продължава да получава международно признание! На авторитетния кинофестивал в Котбус, фокусиран върху киното на Източна Европа филмът отново спечели три награди – за индивидуално постижение на актьора Леван Тедиашвили и призовете на ФИПРЕССИ и на Екуменическото жури.

  “Брайтън 4”

  Преди месец режисьорът Леван Когуашвили, заедно с част от българския екип представи лично своя най-нов филм Брайтън 4 за първи път пред българската публика – с тази премиерна прожекция беше открито есенното издание на юбилейния 25-и София Филм Фест. В международния конкурс на 20-ия фестивал в Трайбека, Ню Йорк, където Брайтън 4 бе показан за първи път, творбата получи призовете за най-добър международен игрален филм, сценарий и актьор (Леван Тедиашвили). След това бе представен на фестивалите в Карлови Вари, Хайфа, Ванкувър, Рейкявик и Анталия.

  Режисьорът Леван Когуашвили
  Режисьорът на филма Леван Когуашвили, снимка: София Филм Фест

  Новият филм на Леван Когуашвили разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Копродукцията е между Грузия, Русия, България, Монако и САЩ, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“; продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).

  Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд – Федон Папамайкъл, работил с Александър Пейн, Вим Вендерс, Оливър Стоун, Джеймс Манголд, с когото в момента снима поредния „Индиана Джоунс“.

  “Брайтън 4”

  Главните роли в Брайтън 4 са поверени на Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Изпълнителен продуцент от българска страна е Светла Цоцоркова.

  ОЧАКВАЙТЕ „Брайтън 4“ в киносалоните на България!

  “Брайтън 4”