fbpx
More

  Битката за Северодонецк се ожесточава все повече

  Сраженията за украинския град Северодонецк продължават. Цивилните, които остават в града, оцеляват при изключително трудни условия, заяви областният управител. Президентът на страната Володимир Зеленски нарече битката за града “просто ужасяваща”.

  И трите моста, водещи към Северодонецк, са разрушени, каза управителят на Луганска област Сергий Гайдай. Невъзможно е вече да се осъществяват и хуманитарни доставки в града. Достъпът на украинските военни е възможен, но силно ограничен. Според Гайдай Русия все още няма пълен контрол над града.

  Във видеообръщението си Зеленски заяви, че цената на битката за Донбас е много висока и страшна.

  Украинското правителство забрани износа от страната на въглища, мазут и добит в страната природен газ заради руската инвазия

  С правителствено решение те бяха включени в списъка със стоки и суровини, забранени за износ “във време на агресията на Русия срещу Украйна и във връзка с наложеното военно положение в страната”.

  Непрестанният руски обстрел по източния украински град Харков с касетъчни боеприпаси и разпръскващи се противопехотни мини е военно престъпление, тъй като безразборно са били убити стотици цивилни. Това заяви днес правозащитната организация “Амнести интернешънъл”, цитирана от Ройтерс.

  Вторият по големина град в Украйна бе подложен на непрестанни бомбардировки и обстрел от началото на руското нашествие