fbpx
More

  Веселин Налбантов: Държавата насади хотелиерите отново на пачи яйца

  Украинците да доплащат по програмата за настаняване на бежанци, предлагат от Асоциацията

  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излезе с предложение да се разреши на украинците да доплащат към 15-те лева от държавата по програмата за настаняване на бежанци

  Според Асоциацията държавата отново прехвърля отговорността за решаване на въпросите с настаняването на бежанците от Украйна на хотелиерите. Управляващите към момента не са направили нужната организация за преместването на бежанците, въпреки че 31 май е крайната дата, посочена от управляващите за напускане на черноморските хотели, смятат от Асоциацията.

  “Държавата насади хотелиерите отново на пачи яйца”, категоричен е зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

  Към момента никой не е говорил с бизнеса за предстоящото преместване на бежанците, което трябва да се случи до седмица. Предложените 15 лева за настаняване и три хранения на ден на бежанците са крайно недостатъчни. Голяма част от настанените украинци отказват да се преместят във ведомствени бази при условия, по-неблагоприятни от тези в хотелите. Нека има възможност, в случай че те разполагат с необходимите средства, да могат да доплащат за по-богато меню или допълнителни услуги, посочи Налбантов. Той обясни, че закъсняват плащанията и за настанените към момента бежанци.

  От БХРА настояват държавата да предприеме такива действия, които да гарантират, че украинските бежанци няма вместо удовлетвореност за оказаната им помощ накрая да изпитват огорчение. На тях в бъдеще ще разчитаме да покрият необходимостта от работна ръка в сезонните хотели, както беше и през последните години, допълват от Асоциацията.