fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:13:07
четвъртък | 26.05.2022 | 17:13:07
26.8 C
София

Без сняг на Нова година, очаква ни топло и сухо време

От 12 до 15 градуса в Хасково и Стара Загора в новогодишната нощ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Без сняг, но с топло и доминиращо сухо време ще посрещнем новата година. Това заяви проф. Георги Рачев пред bTV.

Той уточни, че на 1 януари ще е топло в цяла Европа, като дори в руската столица, температурите ще бъдат около нулата. Прогнозите на експерта са, че в този период температурите в градове като Хасково и Стара Загора могат да достигнат от 12 до 15 градуса.

Проф. Рачев обясни, че в последните години зимата е топла за сметка на пролетта.

“Март и април са по-студени от обичайното. Миналата година през март имаше повече сняг в София, отколкото през целия сезон.”

Климатологът уточни, че в първите дни на януари температурите в България ще са високи.

“Взривно започваме януари с температури над нормалното”, категоричен е той.

А що се отнася до условията в планините той уточни, че в момента високите места могат да бъдат опасни, особено ако туристите не са добре екипирани.

“На пистата е едно, но в свободната планина е друго”, каза той.

От Българският червен кръст предупреждават за сериозна лавинна опасност в Банско. 

“Има доста сериозна снежна покривка, както и повишаване на температурите, което повишава възможността за лавини”, каза Атанас Уков от БЧК пред бТВ.

Той призова любителите на зимните спортове да не напускат пистите, а тези, които практикуват фрийрайд, да бъдат внимателни и да излизат подготвени в планината.

Местните власти следят за строгото спазване на противоепидемичните мерки. Маските са задължителни на закрито, включително и в кабинките на лифтовете.

“Този декември ни даде страшно много сняг и на практика това е първата дебела снежна покривка в планината. В комбинация с вятъра, се създават предпоставки за лавини. Има и други фактори – на места през последните дни валя дъжд, който може и да заздрави снежната покривка, при други условия може да я направи още по-лабилна”, каза Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба към БЧК пред БНТ.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук